Du är här Startsida / Vigseln / Vigselprogram – här är allt du behöver veta
Wedding Kyrka Puff

Vigselprogram – här är allt du behöver veta

Publicerad den januari 29, 2020

Ett vigselprogram är ett programblad som bröllopsgästerna blir tilldelade i kyrkan innan vigseln. Här får du en överblick över vigseln och de olika inslagen som är inplanerade. 

Ett vigselprogram är inte ett måste, men är ett trevligt sätt för gästerna att hänga med under vigseln. Det är även fint att trycka upp vigselprogram i samma tema eller färgskala som bröllopet kommer att gå i, för att skapa en helhet. Här är allt du vill veta!

Inledningsmusik

Vanligast är orgelmusik eller motsvarande musik som är instrumental som ingångsmarsch. Här skriver ni vad psalmen/låten och artisten/tonsättaren heter.

Psalm

Två psalmer, och en ”vanlig” låt är vanligt att ha med under vigseln. Alternativt väljer ni enbart psalmer, då högst tre stycken. Diskutera med er präst om ni känner er osäkra på psalmvalet, eller bara vill bolla era önskemål.

Inledningsord och bibelläsning

Prästen inleder vigseln, och här kan någon av bröllopsgästerna eller någon i brudföljet läsa en av bibeltexterna. Ni kan då skriva ut personens namn och vilket text det är hen läser.

Vigselakt

Äntligen dags att säga ”ja!”. Utöver det innefattas vigselakten av bön över ringarna, ringväxling, uppläsning av löftena och avslutas med att prästen förklarar er man och hustru.

Psalm eller solosång

Vigselakten är ofta ett väldigt känslosamt inslag i vigseln, vilket innebär att det kan vara skönt för både brudpar och gäster att hämta sig lite efteråt. Här passar det därför bra att ha en psalm eller få njuta av solosång. Skriv ut vad psalmen heter och dess nummer, eller vem det är som sjunger/spelar och vad låter heter.

Förbön

Förbönen leds av prästen eller någon av gästerna. Den innebär att man ber för brudparet, och kan antingen bestå av en av Svenska Kyrkans böner, eller en egenformulerad bön.

Herrens bön

Prästen leder bönen ”Vår Fader/Fader vår”.

Välsignelsen

Prästen välsignar brudparet.

Psalm

Vigseln avslutas med ännu en psalm. Skriv således här numret/namnet på psalmen.

Avslutningsmusik

Dags att tåga ut som nygifta! Utgångsmarschen kan bestå av orgelmusik, instrumentalmusik eller solosång – ni väljer vad som representerar er bäst. Det är vanligt att välja en mer modern låt som avslutningsmusik, och gärna en där gästerna kan klappa i takt och dansa/sjunga med. Det är ju nu firandet börjar!

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Emmas mamma dog innan dotterns bröllop – lämnade en hemlig gåva