Du är här Startsida / Inspiration / Tips och förslag för fotografering
Tips Och Förslag För Fotografering

Tips och förslag för fotografering

Publicerad den november 18, 2010

Här har vi samlat lite goda råd och tips för att fotograferingen ska bli lyckad och bra.

Det kan vara bra att utse en eller två personer som ansvarar för fotografering i kyrkan och på festen. Denna person kan tex. se till att släkt- och familjefotografier tas eller några fina bilder på brudparet i miljön kring kyrkan eller festplatsen.

Fotolista
Här är en lista på händelser som kan vara trevliga att föreviga:

vigseln

– brudparet under vigselakten
– brudparet utanför vigsellokalen
– brudpar med föräldrar
– brud med föräldrar
– brudgum med föräldrar
– brudpar med ev. tärnor, brudnäbb, marskalk
– brudpar och präst/vigselförättare
– gruppfoto utanför kyrkan/festlokalen
festen

– brudparets ankomst
– brudskål
– dukningen i festlokalen (orörd) och gärna innan gästerna tar plats
– maten; förrätt, varmrätt, efterrätt
– talare och spexare
– presentbordet (orört)
– presentöppning
– brudvals
– tårtan (orörd)
– gästerna (t.ex med engångskamerorna som finns på borden)
Detaljer i brudparets utstyrsel

– ringarna och brudparets händer
– brudens frisyr
– brudens skor
– brudens strumpeband
– blommorna, bukett, corsage etc.

Fotografier för gästbok
Låt gästerna skriva en hälsning i gästboken, en annorlunda gästbok blir det om de dessutom får fotografera sig själva och sätta in kortet bredvid sin hälsning. Låna eller köp en polaroidkamera (där bilden kommer ut direkt) eller köp några engångskameror. Kom ihåg att blixten på engångskameror måste användas vid inomhusfotografering, annars blir resultatet mörkt och grynigt. Blixten måste ofta sättas på manuellt inför varje kort så detta kan ni på något sett informera gästerna om. En annan variant på självporträtt är att en person har i uppgift att fotografera gästerna under kvällens gång och att ni sedan i efterhand sätter in korten bredvid personens hälsning.

Engångskameror
Ett bra sätt att få med stämningen på festen och alla gäster på bild är att placera ut engångskameror vid middagsborden. Låt kamerorna gå runt bland gästerna under middagen med uppmaningen att alla att ska ta ett kort på sig själva eller på sin bordsgranne. På så sätt får man med alla på kort och dessutom blir det ett annorlunda resultat! I festprogrammet kan ni upplysa att blixten måste användas.

Digitalkamera
Gästerna kommer med all sannolikhet ta massvis med bilder, inom kort kommer brudparets gäster kunna ladda upp bilder till brudparets sida på Bröllopstorget.

Fototips för amatören
Alla vill kunna ta bättre bilder. Men vad är egentligen ”bättre bilder”? Vem bestämmer vad som är bra och vad som är dåligt? I stället kanske man ska säga:”Jag vill ta bilder som engagerar och skiljer sig från mängden”. Fotograf Lennart Hansson ger dig tips på fotografering i största allmänhet. Se detta som ett komplement till en professionell porträttfotograf, vilket är väl värt investeringen. Här kan du läsa om vad du bör tänka på vid val av fotograf och fotografering av bröllop.