Du är här Startsida / Inspiration / Praktiska tips inför resan
Praktiska Tips Inför Resan

Praktiska tips inför resan

Publicerad den november 18, 2010

Här hittar ni lite goda råd inför er livs resa.

Nytt efternamn
Om ni tänker ha samma efternamn som gifta kan det vara trevligt att även boka bröllopsresan med det gemensamma efternamnet. Viktigt att tänka på är dock att passet måste ha samma namn som biljetten. Om ni ska åka i direkt anslutning till bröllopet är det därför säkrast att boka resan i det gamla namnet eftersom man inte längre kan förbereda namnändringen på passet.

Pass
Du kan ansöka om pass på polisens passexpeditioner i hela landet, inte bara där du är folkbokförd. Man kan inte beställa tid hos en passhandläggare eftersom de flesta expeditioner använder sig av ett kösystem med nummerlappar. Normalt tar det omkring 5 arbetsdagar för ett pass att färdigställas och det hämtas på samma expedition där man gjorde ansökan. Ett pass kostar 400 kr och det inkluderar passfoto som numera tas på passexpeditionen. Ett provisoriskt pass kan utfärdas samma dag och kostar 980 kr, men det gäller bara för en specifik resa. För att få ett riktigt pass måste man sedan göra om ansökan på sedvanligt vis. Läs mer om pass på www.polisen.se

För att ansöka om nytt pass måste du ha giltig legitimation och det gamla passet om det fortfarande är giltigt. Om du nyligen har bytt namn ska du ha ett personbevis som beställs från www.skatteverket.se Vigselförrättaren skickar vanligen vigselbeviset till Skatteverket, räkna dock med viss handläggningstid för Skatteverket.

När är bra tid att åka
Det beror naturligtvis på resmålet, vilken tid det är regnperiod osv. Om ni är osäkra på valet av resmål, men säkra på vilken tid ni vill åka, är det i det avseendet bättre att låta tiden på året avgöra vilket resmål som är bäst. Se vilka destinationer i världen som har det bästa vädret från januari till december. Man bör ha i åtanke att bröllopet kommer kännas mer och mer avlägset och inaktuellt ju längre tid som går. Om man därför låter för lång tid passera mellan bröllopet och bröllopsresan finns det en risk att resan känns som en vanlig resa.

Av denna anledning, försök åka i så nära anslutning till bröllopet som möjligt. Om man är tvungen att skjuta upp bröllopsresan till senare kan man kanske hitta på något enklare så länge och spara den riktiga resan till senare, inte minst för att slippa vardagens alla måsten tätt inpå bröllopet.