Du är här Startsida / Inspiration / Ny statistik: Unga kvinnor sparar mest till bröllop
Ny Statistik: Unga Kvinnor Sparar Mest Till Bröllop

Ny statistik: Unga kvinnor sparar mest till bröllop

Publicerad den april 25, 2018

Statistik från svenska sparappen Dreams visar att bröllop är ett av landets vanligaste sparmål, och flest par vill gifta sig i augusti. 

I genomsnitt sparas det ihop till 30.000 under 510 dagar och det är framförallt kvinnorna som sparar.

— Vår data bekräftar bröllopscykeln – när man friar och när flest gifter sig. En sparhorisont på 510 dagar är också ganska genomsnittlig för hur det ser ut i landet i stort. En intressant jämförelse är dock om vi tittar på till exempel fotbolls-VM, där medianlängden för sparmålet är 599 dagar med helt omvänd könsfördelning med 70% sparande män istället för tvärtom, säger Johan Hemminger, medgrundare av Dreams.

Andel kvinnor respektive män som sparar till bröllop:

Kvinnor: 72%

Män: 28%

Siffrorna, som är från 2018, baseras på data från nästan 160.000 kunder över hela Sverige och visar tydligt att både intresse och behov av att spara till bröllop är stort. I landet som helhet ligger bröllop på sjunde plats över vanligaste sparmål, med en tydlig topp i åldersgruppen 24-30. Där är bröllop det femte vanligaste sparmålet bland kvinnor, och sjätte vanligast bland män.

Mediansparandet per person ligger på 30.000 och medianlängden är 510 dagar. Det kan jämföras med medianen på 310 dagar för alla drömmar, eller 599 dagar för fotbolls VM. Vanligast är att börja spara i början på året – januari, februari och mars toppar medan en övervikt av sparandet slutar i augusti.

— Bröllop är en av de stora händelserna i livet och en stor kostnad för många. Att man behöver spara är en självklarhet och att man gör det under så pass lång tid visar på att vi allt mer går ifrån den traditionella cykeln med bröllop inom ett år efter förlovning, säger Johan.

Ska du på bröllop och planerar att hålla tal? Då borde du ta del av expertens tips! Se mer i videon nedan.