Du är här Startsida / Inspiration / Motion – Må bra
Motion Må Bra

Motion – Må bra

Publicerad den november 18, 2010

Att vara lagom smal och må bra är hälsosamt. Att leva sunt är ännu bättre. Nedan följer tips och råd på hur du kan komma i form, för livet.

Att må bra är nog något som vi alla strävar efter, en del hårdare än andra. Både kropp och själ behöver aktiveras för att du ska må bra.


Hur kan man då börja?

Steg 1: Börja med att smygmotionera varje dag för att bygga upp en grundkondition. Gå i trappor istället för att ta hissen, gå omkring när du pratar i telefonen, spring iväg med lappar till kollegor istället för att skicka e-post. Varje dag bör du samla ihop 30-60 minuter av smygmotionering. Gå så småningom vidare med lite mer avancerad motion, men fortsätt alltid med smygmotionen.

Steg 2: Två till tre gånger per vecka bör du konditionsträna så att pulsen ökar och du får upp flåset. Du kan jogga, promenera raskt, cykla, simma eller åka inlines. För att utföra dessa aktiviteter bör du ha en viss grundkondition som du får genom att smygmotionera regelbundet. Konditionsträningen bör pågå cirka 20 minuter varje gång och kännas lätt ansträngande.

Steg 3: En till tre gånger i veckan bör du styrketräna musklerna. Du kan välja mellan att träna med din egen kropp som belastning eller använda gummiband, hantlar, skivstänger eller speciella maskiner som brukar finnas på de flesta gym. Du bör bli riktigt trött i de muskelgrupper som du tränar. Träningspasset ska pågå i ca 40 minuter och ska då inkludera alla större muskelgrupper. Du kan även dela upp styrketräningen i olika delar under veckan. Ta benens muskler en dag, rygg + armar en andra dag och bröst + axlar en tredje. Dela hellre upp övningarna än att hoppa över styrketräningen helt och hållet. Glöm inte att töja (stretcha) dina muskler när du har styrketränat. Då behåller du din smidighet och rörlighet.

Tänk på att det inte brukar funka särskilt bra att bara punktträna en muskelgrupp. Tex. så kanske du tycker att det endast är din mage som är lite otränad och vill koncentrera dig på den. Du tränar och tränar, men fettet sitter kvar ovanpå din magmuskel och döljer din vältränade mage. Det bästa är att istället kombinera situps med konditionsträning som ökar din förbränning av kalorier, då får du också bort fettet.