Du är här Startsida / Inspiration / Maldiverna
Maldiverna

Maldiverna

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Maldiverna.

Fakta:
Maldiverna består av 26 korallatoller sydväst om Sri Lanka. Den sammanlagda landarealen mäter 298 kvadrat km. De 1192 öar är så låga att de bara är 4% av landets totala yta. Vissa öar är så små att den enda grönska består av en buske medan andra öar är breda och har rikare växtlighet. Öarna har dock en ganska näringsfattig jord pga att den mest innehåller sand. Det som går att odla är bananer, bambu, tropiska viner och ett flertal olika palmträd. Maldiverna är ganska strikta vad gäller antalet besökare, allt för att påfrestningen på den naturliga miljön ej ska bli för stor och för att man ska hålla kvar känslan av paradiset. De har lyckats väldigt bra med detta och korallreven har bevarats bra. Om man snorklar kan man se ett rikt marinliv, förutom de fina korallerna kan man se fjärilsfisk, ängelfisk, papegojfisk för att bara nämna några. Om man dyker ser man lite större livsformer som hajar, stinrockor, mantarockor, sköldpaddor och delfiner.

Invånare: 301,475
Sinhaleser, dravidianer, araber, afrikaner
Huvudstad: Malé (inv. 62,973)
Språk: Maldivian Divehi
Klimat: Maldiverna har två väderlekar, den torra och den blöta. Den torrare perioden heter den nordöstra monsunen eller ruvai och håller på från december till mars. Den blötare heter sydvästra monsunen ulhangu och håller på från april till november, den drar med sig mer regn, stormar och starka vindar. Temperaturerna dagtid är omkring +28°C året runt. Luftfuktigheten är lite lägre under den torrare perioden, men de flesta dagarna har bris.
Valuta: Rufiya (Rf)
Pengar och kostnad: Eftersom allt måste flygas in till öarna kostar saker lite extra. Resan köper man ofta i ett paketpris med måltider. Förutom det kan man räkna med avgifter för dricka och snacks, hyra snorkel-dykutrustning, windsurfning eller tennisrack mm.
Budget middag: US$1-3
Medium middag: US$5-10
Lyx middag: US$15-20
Budget boende: US$25-35
Medelklass hotel: US$45-55
Lyx hotell: US$95