Du är här Startsida / Inspiration / Så lyckas ni med bordsplaceringen – 8 tips
Wedding Bordsplacering

Så lyckas ni med bordsplaceringen – 8 tips

Publicerad den juni 10, 2020

Det kanske bästa tipset när det kommer till att lyckas med bordsplaceringen är ganska enkelt: börja i tid! Att få till en perfekt bordsplacering är lika klurigt om det så handlar om 40 eller 300 gäster.

Det finns en del gamla traditioner när det kommer till bordsplaceringen, som att den närmaste släkten ska sitta närmast brudparet och att gifta par inte ska sitta vid samma bord. Såna regler kan snarare krångla till det än att hjälpa er. Det ni däremot kan göra är att tänka lite mer praktiskt och se till gästernas bästa, och hur de får en så trevlig kväll som möjligt.

Här har vi samlat våra åtta bästa tips när det kommer till att lyckas med bordsplaceringen!

1. Äldre personer närmare utgången

Även om ålder bara är en siffra, vill oftast de äldre gästerna lämna festen först. Förenkla det genom att slippa låta dem kryssa mellan bord och stolar längst in i lokalen. Det kan även se tråkigt ut med tomma stolar, men det märks inte lika mycket om de står närmare utgången.

 

2. Mixa släkt, vänner och personlighetstyper

Det är alltid kul med en festlig stämning och bra dynamik vid bordet. Blanda ålderspann, personer som känner varandra sen innan, nya ansikten, någon som är mer tillbakadragen och någon som är mer utåtriktad. Tänk på att personerna ska kunna komplettera varandra, men samtidigt ha någon annan de kan relatera till.

 

3. Toastparet en bit ifrån brudparet

Eftersom ni som brudpar inte ska veta om vad toastparet planerar under middagen, så skulle det vara tråkigt om ni råkade höra eller se något av agendan. Placera därför toastparet en bit ifrån er, men så att de har en tydlig överblick över lokalen.

 

4. Sära inte på par?

Som sagt; traditionen säger att gifta par inte ska sitta vid samma bord. Men, här gäller det snarare att se till varje individ. Vissa par tycker säkerligen det är helt okej att sitta vid olika bord, medan andra kan tycka det känns väldigt obekvämt. Par som inte är gifta ska enligt tradition inte säras på, men samma sak gäller såklart ogifta eller inte – tänk efter hur de skulle reagera på att sitta separerade och om ni är osäkra; fråga dem!

 

5. Olika dynamik vid olika slags bord

Ha i åtanke att olika slags bord skapar olika dynamik. Ett runt bord blir mer intimt, medan ett eller flera långbord blir lite livligare och bidrar även till en högre ljudnivå. Ska ni ha långbord kan ni således placera äldre personer och barn längre ut på kanterna, så de slipper ha det allt för stojjigt och högljutt runt omkring sig.

 

6. Översikt vid ingången

Gör i ordning en bordsöversikt vid entrén, där gästerna kan se var de ska sitta. På så sätt slipper alla gå runt i lokalen och leta efter sitt namn vid varje plats. Det finns olika sätt att göra dessa på, och det är kul om ni låter denna gå i samma tema som resten av bröllopet. Varför inte använda en griffeltavla, eller gör det enkelt och lista alla bord och skriv namnen under.

 

7. … eller skapa fina ”escort cards”

Låt gästerna få med sig något till bordet! Rada upp champagneglas där varje glas har gästens namn samt bordsnummer, skapa fina små kort som ni hänger upp på ett hampasnöre med fina klädnypor, plocka fina stenar eller snäckor och skriv namn och bord på… ja, fantasin sätter gränser! Detta skapar lite mer aktivitet och blir en lättsam start på middagen.

 

8. Honnörsbord 2.0

Vem säger att honnörsbordet måste vara traditionellt? Idag ser familjekonstellationer ut på massa olika sätt, så varför inte bara skippa huvudbry och låta honnörsbordet enbart vara till för de faktiska hedersgästerna – brudparet själva!

Foto: Shutterstock