Du är här Startsida / Inspiration / Låna till bröllop – såhär kan ni tänka
Shutterstock 548248369

Låna till bröllop – såhär kan ni tänka

Publicerad den oktober 22, 2018

För vissa är det en självklarhet att fylla på bröllopsbudgeten med lånade pengar, medan andra prompt menar att de aldrig skulle ta lån för att finansiera sitt bröllop.

Hur just ni väljer att göra är självklart helt er ensak, men det kan vara bra att ta med er några tips på vägen om ni väljer att ta ett lån.

Här kommer några matnyttiga tips till er som är i lånetagen:

1. Välj rätt typ av lån, utifrån vad som passar er befintliga situation. Kanske har ni ett bolån som ni kan låna upp, eller så hittar ni ett privatlån med en inte allt för hög ränta. Se över vilka alternativ som är mest fördelaktiga, helt enkelt. Men främst: ta aldrig ett dyrt sms-lån!

2. Tänk på att lånet kommer att hänga med er i några år, och det är därför viktigt att det inte blir en utgift som gör er ekonomi ansträngd under en längre tid framöver. Lånet ska inte göra att ni måste försaka andra saker, eller inte kunna spara till andra roliga aktiviteter.

3. Välj en så kort avbetalning som ni bara kan. Ett bröllop är en fantastisk fest, men det är även en kort sådan. Att dras med en skuld i många år framöver är inte speciellt kul, och kan i slutändan göra att bröllopet blir förknippat med något negativt.

Såhär svarar Bröllopstorgets medlemmar kring att låna till bröllop:

”Alla gör som de vill men jag skulle starkt avråda från att låna till bröllopet. Det är aldrig kul att betala något i efterhand, och vem säger att det finns pengar till att betala av ett lån med ränta, när det inte finns pengar att lägga undan?” 

 

”Vi skulle aldrig välja de låneformer som finns på marknaden med hög ränta, utan ordna det på annat sätt i så fall; via en bank eller någon närstående. Om man väljer att låna eller inte är ju upp till var och en, men man bör nog tänka igenom det mer än en gång. Har man många andra lån t.ex. bil, hus och studielån kanske det är tungt. Vi har inte mer är studielån.”

 

”Skulle något oväntat hända som gör att det saknas 5-10.000 när bröllopet närmar sig, så kommer vi säkert att låna. Men grundtanken är absolut att vi sätter en budget som vi klarar av. Skulle det bli aktuellt att låna skulle vi antingen låna av någon i familjen, eller utnyttja en kortkredit vi inte använder. Absolut inte ett sms-lån med hög ränta!”

 

”Vi tänker inte ta lån för att finansiera vårt bröllop. Jag pluggar och har därför väldigt låg inkomst, men vi tänker göra det så fint och bra vi kan av de pengar vi har. Vi sparar nästan allt till bröllopet!”

 

”Vi har hittills fått sparat ihop en ganska stor slant. Men eftersom jag nu är på mammaledigt har jag inte möjlighet att spara så mycket. Så jo, vi kommer troligen att låna en liten summa (runt 20 000 kr). Jag tycker inte att det är fel att låna, bara man inte tar sig vatten över huvudet.”

 

”Vi lånade ca 60 procent och tog ca 40 procent av sparade pengar.  Med en rätt stor amortering så kommer lånet vara betalat inom 2 år efter bröllopet. Vi gifte oss ca 1 år efter vi börjat prata om bröllop, så vi köpte en del saker under det året och spridde ut en del kostnader.”

 

Tänk på att ett bröllop inte behöver kosta massor, för att vara fint och minnesvärt! Det ni som definierar vad som är ett lyckat bröllop, och inte summan ni har betalat för det. 

Här och här kan ni läsa hela forumtrådarna!