Du är här Startsida / Inspiration / Jamaica
Jamaica

Jamaica

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Jamaica.

Fakta:
Jamaica är den tredje största ön i den karibiska ö-världen och den mäter 24 mil runt den bredaste sidan. Jamaica har ett vulkaniskt ursprung, men inga vulkaner är inte aktiva idag. Columbus har en gång beskrivit Jamaica som ”den vackraste ö hans ögon vilat på, vidsträckta berg med lummiga dalar, fält och plantager”. Här finns dessutom underbart vita sandstränder och i turistbroschyrerna lockar man ofta med gnistrande röda solnedgångar, kristallklart vatten och paraplydrinkar. Det finns så mycket mer än så att upptäcka på Jamaica. t.ex den kryddstarka och färgglada maten. Ackee-frukten äts det mycket av som för övrigt är Jamaicas nationalfrukt. Något annat som det ofta äts av så är det saltfisk, currykryddad get och exotiska desserter bara för att nämna några läckerheter. Högsäsongen sträcker sig från mitten av december t o m mitten av april och det är mycket populärt att dessutom fira jul och påsk här.

Invånare: 2 652 689
Huvudstad: Kingston
Språk: Engelska och Patois
Klimat: Till Jamaica kan man resa året runt tack vare det idylliska klimatet. Årstider existerar knappt och medeltemperaturen ligger på 27-30°C under dagarna. Blue Mountains är det högsta berget på Jamaica och mäter 2220m högt.
Om du planerar att resa till Blue Mountains eller den östra sidan av Jamaica bör du ha i åtanke att det är regnsäsong mellan maj/juni och oktober/november. Även fastän det är lite fuktigare i luften under dessa månader så brukar det inte regna särskilt länge – vanligast är en dusch på eftermiddagen.
Valuta: JMD Jamaican dollar (kallas jay) Valutaväxlare
Pengar och kostnad: Jamica är inte den billigaste av de karibiska öarna, men man klarar sig på en US$20-30/dag. Vill man ha lite mer lyx, dvs sova på de bättre hotellen och äta ute bör du räkna med en US$75-80/dag. Vill man ta in på all inclusive resorten så får man räkna med minst US$300/dag.
Budget middag: US$2-5
Medium middag: US$10-20
Lyx middag: US$20 och uppåt
Budget boende: US$15-25
Medelklass hotell: US$25-60
Lyx hotell: US$60 och uppåt