Du är här Startsida / Inspiration / Hawaii
Hawaii

Hawaii

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Hawaii.

Fakta:
Hawaii har en landareal på 16,757 kvadrat km. Det finns sex huvudöar som är del i den 128-öar stora skärgård som Hawaii består av. Öarnas vidd mäter över 245 mil från Kure Atollen i nordväst till den stora ön som ligger sydväst. Huvudöarna består av Oahu, Maui, Kauai, Stora ön, Molokai och Lanai. Öarna är toppen av en massiv bergkedja som blev till genom en spricka i jordskorpan för ca 25 miljoner år sedan och har sedan dess fortsatt spruta upp lava. På Hawaii’s mest sydliga ö, ”Stora ön” är faktiskt processen fortfarande under utvecklingsstadiet.

Invånare: 1.2 miljoner
32% blandat folk, 22% européer (vita), 22% japaner, 12% filipiner, 5% chineser, 1% hawaianer
Huvudstad: Honolulu (inv. 400,000)
Språk: engelska, pidgin & hawaianska, brah
Klimat: Hawaii har ett behagligt klimat året om. Vid kusten är det runt +27°C och skillnaden mellan sommar och vintertempratur skilljer bara 5-10 grader. Den regnigaste perioden är mellan december och mars. Generellt sett så är det soligast på den sydvästra delen av öarna. Där är också vattnet lugnare på grund av att det blåser mindre.

Nordöstra sidan av öarna har blåsigt väder med mycket regn, denna sida brukar kallas för den ”blåsiga sidan”. Staden Hilo som ligger på den nordöstra sidan av den stora ön, är den stad i USA som får mest regn per år.
Valuta: US $ Valutaväxlare

Pengar och kostnad: På Hawai är det lätt hänt att pengarna går åt snabbt, men man kan även välja lite billigare alternativ. Det går att spara mycket pengar om man väljer att åka under lågsäsongen april till mitten av december, då sänker hotellen ofta sina priser med 30%.

Budgetmiddag: US$5-7
Mediummiddag: US$7-15
Lyxmiddag: US$15+
Budgetboende: US$15-25
Medelklasshotel: US$40-75
Lyxhotell: US$100+