Du är här Startsida / Inspiration / Grenada & Carriacou
Grenada & Carriacou

Grenada & Carriacou

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Grenada & Carriacou.

Fakta:
År 1498 upptäckte Christopher Columbus det som idag kallas för Grenada, detta var hans tredje resa till den ”Nya världen”. Ögruppen kom dock inte att befolkas av annat än indianer förrän år 1650. Grenada består av tre öar som ligger ca 10 mil norr om Venezuela, den största ön heter Grenada och de två mindre heter Carriacou och Petit Martinique.

På Grenada finns en av Västindiens längsta stränder, Grand Anse. Det är dock inte bara stränderna som karaktäriserar Grenada, mot öns mitt blir landskapet mer kuperat med tropiska regnskogar och vattenfall. De högsta bergstopparna reser sig ca 700 meter ö.h.

Jorden på Grenada är mycket bördig och här växer därför många olika sorters frukter. Ön kallas även för kryddön och den gör verkligen skäl för namnet för här odlas både kanel, cacao, ingefära, muskotnöt och kryddnejlika.

Det varierande landskapet gör att många olika sorters djur trivs, bland annat apor, mungos, pungråttor, bältdjur, pelikaner och även den utrotningshotade havsköldpaddan.

Grenada är inte känt för att ha ett hett nattliv, det finns dock nattklubbar där man kan dansa till toner av calypso, soca och reggae. Den stora händelsen nattetid sker den andra veckan i augusti då den årliga karnevalen äger rum. Då blommar Grenadas huvudstad St George´s upp med färgglada kostymer, många människor, dans och musik. Se till att boka hotell god tid i förväg under karnevalstiden.

Invånare: 97,600, varav 5% europeiskt/indiskt ursprung, 82% afrikanskt ursprung och 13% blandat ursprung.
Huvudstad: St George´s (huvudön Grenada).
Språk: Officiellt språk är engelska, förutom detta pratas en blandning av franska och afrikanska.
Klimat: Det är behaglig temperatur året runt, medeltemperaturen håller sig på omkring +27 grader. Regnperioden sträcker sig från juni till november. Den torrare perioden är från januari till april, kortare regnskurar förekommer dock även denna tid vilket gör Grenada till den tropiska och gröna ö det är.
Valuta: XCD Eastern Caribbean dollars Valutaväxlare
Pengar och kostnad: Grenada passar de som planerat för en mindre resebudget, men det finns även lyxiga alternativ för den som söker det där lilla extra i tillvaron.
Budget middag: US$5-10
Medium middag: US$10-25
Lyx middag: US$25 och uppåt
Budget boende: US$30-75
Medelklass hotel: US$75-125
Lyx hotell: US$125 och uppåt