Du är här Startsida / Inspiration / Fiji
Fiji

Fiji

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Fiji.

Fakta:
Fiji består av flera öar, de två största huvudöarna heter Viti Levu och Vanua Levu. Taveuni och Kadavu är också lite större öar, men resten av landet består av små öar, och delas in i ögrupperna Lomaiviti, Lau, Moala, Yasawa, Mamanuca och Rotuma. Många av öarna är relativt orörda där det finns vackra rev, laguner, hamnar och naturlig vegetation. Det bästa av Fiji får man i det vackra pärlband av öar tex om man besöker de yttre småöarna som Yasawa öarna där filmen ”Den blå lagunen” spelades in med Brooke Shields och Christopher Atkins. Fijianerna är ett genuint vänligt folk som välkomnar sina gäster med ett leende.

Invånare: 772,000
Fijianer 50%, indier 45%
Huvudstad: Suva ligger sydväst på huvudön Vitu Levu (141,000 invånare)
Språk: Engelska är det officiella språket, fijianerna pratar fijianska (bauan), och indierna pratar fiji-hindi.
Klimat: Landet har ett relativt stabilt väder året runt pga. de stora vattenmassorna som omringar Fiji. Från maj till oktober är det svalare och torrare. Under dessa månader är luftfuktigheten lägre och det är mindre risk för tropiska oväder.
Regnperioden sträcker sig från november till april med en medeltemeratur på +25°C och hög luftfuktighet, men regn förekommer hela året. Mellan november och april kan tropiska cykloner förekomma men de är ofta ofarliga. Större öar som huvudön drar lättare till sig moln och regnoväder eftersom de har stora bergskedjor.
Valuta: FJD Fiji dollar Valutaväxlare
Pengar och kostnad: Man kan komma billigt undan på Fiji, men vissa lyxhotell har skyhöga priser, särskilt de yttre exklusiva öarna.
Budget middag: US$3-5
Medium middag: US$10-15
Lyx middag: US$20
Budget boende: US$5-10
Medelklass hotel: US$40-60 (dubbel)
Lyx hotell: US$100-$500