Du är här Startsida / Inspiration / Dominikanska Republiken
Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Dominikanska Republiken.

Fakta:
Denna karibiska pärla upptäcktes av Columbus under hans resa över atlanten 1492. Här bosatte han sig och ”Hispaniola” som ön hette tidigare lär också fram till Columbus död ha förblivit hans favoritö. Här finns allt som ett paradis förmodas bestå av; tropisk regnskog, vita palmskuggade stränder och mörkgröna bergsmassiv som smeker den blå horisonten. Dominikanska republiken har på senare år blivit en populär fågelskådnings destination. Nationalfågeln heter Cotica, det är en grön papegoja som är mycket pratsam och populär som ett sällskapsdjur, det till trots att den är fridlyst. Andra fåglar som kan skymtas är bla kolibri, hökar och en massa andra papegojor. Lägg där till dagens spanskinfluerade städer med kolonial arkitektur och kreolsk befolkning, som gör allt för att du ska känna dig välkommen. Ön har en landareal på 48 730 kvadratkilometer. Dominikanska Republiken delar ön med det mycket fattigare landet Haiti. Haiti är ett kaotiskt land utan fungerande lagar, så håll er därför på den Dominikanska sidan.

Invånare: 8.216 000 miljoner
Huvudstad: Santo Domingo
Språk: Spanska
Klimat: Klimatet är mycket tropiskt. De regniga månaderna är maj, juni, augusti, september och november. Temperaturen skiljer sig inte särskilt mycket mellan månaderna utan brukar ligga mellan 18°och 32°C. Luftfuktigheten kan vara mycket hög, speciellt runt kusten. Det gör att fysiska aktiviteter kan vara svåra att utföra. Landet är bergigt och har det högsta berget i karibien, Pico Duarte (3,175 m).
Valuta: Dominikanska pesos (RD$) är det enda användbara betalningsmedlet. Det kan vara bra att veta att det brukar vara svårt att växla högre valörer än 100-pesos sedlar. are
Pengar och kostnad: Det är mycket dyrt att semestra här och skatten är relativt hög 13% som läggs på priset när man tex handlar matvaror. Dessutom så betalar man hela 23% när man tar in på hotell – så är det överallt i den Dominikanska republiken.
Budget middag: US$3-6
Medium middag: US$8-10
Lyx middag: US$12 och uppåt
Värt att nämnas är att maten ofta är friterad och påminner starkt om typisk
amerikansk mat.
Budget boende: US$10-15, plus 23% skatt (om man tar in på hotell som ligger lite utanför de exlusiva resorten, de är dock mycket enkla och faciliteterna brukar vara mycket simpla.)
Medium hotell: US$130, plus 23% skatt
Lyx hotell: US$140, plus 23% skatt