Du är här Startsida / Inspiration / Cook Islands
Cook Islands

Cook Islands

Publicerad den november 18, 2010

Allt du behöver veta om Cook Islands.

Fakta:
Cook öarna består av 15 öar som ligger utspridda på en yta av 2 miljoner kvadrat km. Den södra ögruppen består av unga vulkanöar där landskapet är kuperat i mitten av öarna. Den norra ögruppen består av äldre korallatoller och många av dessa öar är nästan helt platta. De syns ofta inte förrän man kommer riktigt nära och stora vågor sköljer lätt över dem. Cook Island är rikt på tropiska blommor och vulkanöarna har även stor växtlighet. Cook island är ett modernt land som samtidigt håller kvar sina fina traditioner och polynesiska kultur, speciellt den rytminska dansen med de vickande höftrörelserna. Landet är beskyddade av Nya Zealand och öborna får flytta dit om de vill och dra fördel av medicinsk vård osv, men det omvända för Nya Zealändare gäller inte. Den största ön bland Cook öarna heter Rarotonga som är en vulkanö och man kan med fördel kombinera en tid på huvudön Rarotonga med korallatollen Aitutaki. På Rarotonga kan det vara trevligt att hyra en mindre motorcykelmodell för att ta sig runt. Det gör inget om du inte har ett motorcykel körkort, det kan du ta på bara 15 minuter utan problem. Det är heller ingen risk att man kör vilse på ön, det finns nämligen bara en väg på hela Rarotonga som du kör runt på ca 45 minuter. Om man tröttnar på att åka runt runt kan man gå på tur upp bland bergen där det finns vattenfall och tropisk växtlighet. Man kan även åka på en så kallad scenic flight för inte alls mycket pengar, då får man möjlighet att beskåda öns skönhet från ovan och det fina korallrev som omger större delen av ön. Under vattenytan kan man se en mängd färgglada fiskar och koraller, har man tur får man även se den imponerande jätte rockan med sitt delfinliknande huvud. Om du besöker Cook öarna så får du inte missa att köpa med dig en svart pärla hem, det är den mest sällsynta pärlan i hela världen och den finns bara på Cook island och Tahiti.

Invånare: 19,990
Polynesier (80%), halvpolynesier och européer (8%)
Huvudstad: Avarua på huvudön Rarotonga
Språk: Officiellt språk är engelska, lokalt pratas även Maori.
Klimat: Cook öarna har jämn temperatur året runt och klimatväxlingarna är små. Rarotonga tenderar att vara lite regnigare än de yttre öarna pga de höga bergen. Regnperioden är mellan december- mars, vilka också är de varmaste månaderna med en medeltemperatur på +29°C. De svalaste månaderna är i juni- september med en medeltemperatur på +25°C. Orkansäsongen är mellan November- Mars, men svåra stormar är ovanliga och kommer normalt en gång var 20:e år.
Bra att veta: Om du är hundrädd kan det vara bra att vara medveten om att det finns väldigt många hundar på huvudön. Det är inte ovanligt att en familj har omkring 5 hundar som går lösa, fast runt resort hotellens stränder hålls de borta.
Valuta: NZD New Zealand dollar Valutaväxlare
Pengar och kostnad: Man kan komma billigt undan på Cook öarna, och på huvudön kan man ofta hyra hus billigt och på så sätt skära ner kostnaderna ytterligare genom visst självhushåll. Husen håller mycket hög klass både utvändigt och invändigt.
Budget middag: US$5-10
Medium middag: US$10-15
Lyx middag: US$15 och uppåt
Budget boende: US$4-15
Medelklass hotel: US$25-75
Lyx hotell: US$95 och uppåt

Svenska researrangörer:
Discovery Travel