Du är här Startsida / Inspiration / Bröllopsstress – Stressa av
Bröllopsstress Stressa Av

Bröllopsstress – Stressa av

Publicerad den november 18, 2010

Släpp stressen brudar – Tips på hur du stressar ner inför bröllopet och den stora festen.

Att vara en vacker brud innebär mer än att bara bära en vacker bröllopsklänning, det som du bär inom dig är det du utstrålar. Du behöver slappna av och sköta om det mest primära i ditt liv – nämligen dig själv!

Det kan te sig i alla de former – alltifrån att meditera till att unna sig en massage. Eller unna dig en lyxig spa-stund med din bästa väninna/syster som sällskap. Kropp och själ måste synka för att man ska må bra.

De flesta brudar kan räkna med två saker – att deras bröllopsdag kommer att bli den mest minnesfyllda upplevelsen i sitt liv och att månaderna innan bröllopet kommer att vara de mest stressfyllda. Stress visar sig ofta fysiskt, t.ex som huvudvärk eller ryggvärk, som om man bar på något tungt. Visst, att planera ett bröllop är otroligt roligt, men det kan också vara överväldigande.

Sedan kan man addera ihop alla känslor och förväntningar som man har på hela tillställningen. Då kan man snart inse att man sitter på en tidsinställd bomb som kan explodera när som helst, men det behöver inte vara så.

För att man ska kunna hantera stress på ett bra sätt behövs insikt – vad exakt som bidrar till stressen? När man väl har kommit underfund med vad det är som är orsaken till stressen så kan man börja bearbeta problemet.

Konflikter
Det första man ska tänka på när man planerar ett bröllop är att det inte är samma sak som andra tillställningar. Det rör upp känslor hos dig själv och även hos din familj och vänner som kan ha egna drömmar rörande Ditt bröllop. Bröllopsplaneringen försvåras ännu mer när parter som bidrar ekonomiskt vill vara med och bestämma detaljer kring bröllopet, kanske för mycket enligt brudparet.

Oenigheterna brukar oftast röra sig om vem man ska bjuda, bordsplacering, kanske t.o.m vilken sorts brudklänning bruden ska bära. Det mesta brukar handla om kontroll, vad alla bör vara medvetna om är att det i slutänden är brudparets vilja som ska väga tyngst, så att de får det bröllop de alltid drömt om. Ha dessa ”känslomässiga investeringar” i åtanke och var lyhörd på vad som egentligen ligger bakom så är du mer förberedd på eventuella konflikter som kan uppkomma och kan koncentrera dig på att lösa dem på ett tillfredställande sätt. I de flesta familjesituationer finns alltid någon sorts konflikt sedan tidigare, konflikten kan vara inom familjen eller i släkten och det är regel snarare än undantag att dessa släktgräl blossar upp före eller efter ett bröllop. Ibland kan det t.o.m yttra sig i att vissa i släkten tackar nej vilket kan kännas tråkigt, men försök då fokusera på alla andra trevliga personer som kommer till bröllopet och vill förgylla er stora dag.

Reagera inte – agera istället!
Det är viktigt att ha i åtanke att det bara är din reaktion och inte situationen i sig som gör att du stressar upp dig, vår attityd är vår viktigaste egenskap. Det är inte alltid som vi kan kontrollera vad som händer i omgivningen- bara hur vi reagerar på situationen. Försök med avslappningsövningar….ta djupa andetag och försök att visualisera hur du vill reagera. Stålsätt dig! Se framför dig hur du med elegans och säkerhet hanterar situationen. När du väl har insett din kapacitet att hantera kaoset runtomkring dig så har du en bättre chans att hantera alla obehagliga situationer framöver.

Var realistisk
Det låter enkelt, men du känner dig själv bäst. Du vet vad du kan och inte kan vara utan. Många brudar drömmer om att sin bröllopsdag ska vara den mest perfekta dagen i sitt liv. Beundransvärd tanke – men verkligheten kan ibland te sig annorlunda. Fråga dig själv i stället vilka delar av bröllopet som känns extra vikiga för just dig – och koncentrera dig på dem. Vilka saker får bara inte gå fel för att din dag ska bli fullkomlig? Stapla upp dem på ett papper och fokusera dig enbart på de detaljerna och tänk igenom om de är realistiskt genomförbara. Ett bröllop är sällan 100% perfekt – man får räkna med att en del saker går fel.

Här är ett exempel:

En av dina bästa vänner hade ett underbart bröllop utomhus i en trädgård. Du känner dig nu inspirerad att följa hennes exempel. Men du oroar dig lite över vädret och tänker tankar som;

– Är det fuktigt i luften så blir makeupen och frisyren förstörd?
– Vad händer med mina skor och klänning om det skulle vara lerigt?
Det enkla svaret är naturligtvis – hitta en annan lösning för ert bröllop, den stressen kan du helt enkelt vara utan. Ofta har bruden en massa förväntningar som helt enkelt är oeuppnåeliga.
Det är inte heller bra om man tänker i negativa tankebanor till synes utan anledning;
-Vad händer om min bästa vän blir sjuk just på bröllopsdagen, då blir ju hela dagen förstörd!
-Vad händer om inte bandet som vi valt kan komma – då kommer ingen ha roligt!
-Vad händer om det regnar just på vår bröllopsdag – då vill jag ställa in hela kalaset!
Alla dessa funderingar kan man ha – det är fullkomligt normalt, men se till att identifiera alla irrationella tankar och skriv med fördel ned dem så du är medveten om dem. Är det verkligen jordens undergång om det skulle till att regna just på er dag? Försök att tänka positiva tankar istället, ni kan välja att fotograferas i ateljé. Om ni vill fotas utomhus är ju ändå fotografernas råd att man ska fotograferas i skuggan om det är soligt, det är mycket viktigt för bra bilder! Är det lätt molnigt med lite soldis kan paret fotograferas var som helst, likaså om det regnar. Det blir fantastiska färger i regn och brudparet sägs ju bli lyckliga i hela sitt liv om det regnar på bröllopsdagen!

Hur du hanterar bröllopsbestyren, relationerna med svärföräldrarna och din blivande man –  Se till att andas emellan alla bestyren – det kan inte betonas nog!