Du är här Startsida / Inspiration / 10 uppgifter en brudtärna förväntas göra på bröllopet
Brudtärnor står runt bruden

10 uppgifter en brudtärna förväntas göra på bröllopet

Publicerad den november 17, 2020

Har du blivit utvald att vara brudtärna på din kompis bröllop? Grattis! Det är en stor ära att bli tillfrågad att vara brudtärna – men det kommer med ett stort ansvar. Här går vi igenom brudtärnans uppgifter, har du koll på alla?

1. Vara bollplank åt bruden

Till de vanligaste uppgifterna hör förstås att vara ett bollplank med bruden, som förmodligen har hundratals olika idéer om både det ena och det andra. Bli inte förvånad om bruden ringer dig mitt i natten och frågar hur många isbitar det ska vara i varje drinkglas… Var beredd på att vara stöttepelaren före, under och efter vigseln. Kom ihåg att bruden valt att ha dig där av en anledning – för att hon litar på dig till hundra procent!

2. Ha koll på tiderna

Att vara brudtärna är inte uppgiften för tidsoptimisten… Tvärtom! Du bör ha koll på allt – och då menar vi allt – kring bröllopet! Det gäller planeringen, olika tider som när festen börjar eller när det är dags för tal. Vara i god tid innan vigseln så bruden inte behöver oroa sig i onödan innan. 

3. Ha koll på det bruden inte har koll på

Lägger bruden mobilen, nycklarna eller läppstiftet på konstig ställen? Då är du brudens hjälte som håller lite extra koll på alla grejer som bruden verkar för upptagen för att hålla koll på. 

4. Medverka på klänningsprovningen

Det finns nästan lika många uppgifter för brudtärnor som det finns för brudar. En av dem är självklart att vara med när bruden provar sin bröllopsklänning. Självklart ska brudtärnan dessutom ha koll på brudklänningen även under själva bröllopet. Ligger släpet rätt? Ser klänningen ut att åka ner lite? Du är den som har koll – och rättar allt som är på tok! 

5. Svara på ALLA jobbiga frågor 

Det kommer bli många frågor den här dagen. Var ligger toaletten? Vilken tid börjar middagen? Vem håller tal? Ja, du förstår. Frågor som brudparet inte har tid att svara på – då är det dags för brudtärnorna att rycka in. 

6. Se till att bruden har det bra

Det är inte lätt att äta när man är nervös – men ett bröllop innebär en lång dag (och natt!) där brudparet står i centrum stora delar av tiden. Mat är därför nödvändigt för att de ska orka med. Om blodsockret sjunker ska brudtärnorna se till att bruden får något i sig. Var där och påminn, erbjud och se till att allt står rätt till med brudens energiintag.

7. Hjälpa till med det oväntade

Bli inte förvånad om du även är toalettassistent åt bruden, som har svårt att gå på toaletten med sin stora klänning.

8. Uppmuntra gästerna att skriva i gästboken

Se till att folk skriver i gästboken. En underskattad men mycket viktig uppgift som brudparet kommer tacka dig för senare!

9. Ha koll på dig själv

Håll dig pigg och se till att även få i dig själv allt du behöver. En trött och stressad brudtärna gör inte bruden glad!

10. Se till att gästerna har det bra

Håll igång festen och se till att alla skrattar och har det trevligt. Men ha kul själv också – det är ju trotts allt en fest! Den blivande bruden ska alltid sättas  i främsta rummet.

Bildkälla: Unsplash

Vad hade du för uppgifter som brudtärna? Dela med dig på Bröllopstorgets forum!

LÄS MER:

Bröllopsförsäkring – allt du behöver veta

Dags att planera bröllop? Här har du ultimata checklistan!