Du är här Startsida / Festen / Tips: Så gör du succé som toastmaster
Wedding Par

Tips: Så gör du succé som toastmaster

Publicerad den augusti 7, 2019

En toastmaster sätter tonen för hela festen och ser till att gästerna inte blir uttråkade. Ett stort ansvar vilar alltså på dennes axlar – men det finns ingen anledning att vara orolig. Här är handfasta tips på hur du briljerar rollen.

Att bli tillfrågad om man vill vara toastmaster är en stor ära och det betyder att du är en pålitlig och organiserad person som förväntas kunna tala inför folk. Oftast väljer brudparet därför någon som de vet känner sig trygg med att stå i centrum. Men hur bekväm man än känner sig kan man bli nervös när de väl gäller.

Här är några tips som kan hjälpa dig att briljera under bröllopsmiddagen.

Undvik klicheér

Googla inte fram romantiska fraser att använda i dina tal. Det är klyschigt, uttjatat och opersonligt. Tala från hjärtat!

Locka till tårar och skratt

Som sagt, både gäster och brudpar vill ha kul på festen. Men man vill också bli berörd. Det är trots allt en vacker anledning till att man har samlats och folk älskar att bli berörda av kärleken mellan brudparet. Lagom dos humor är bäst! Om du får sällskapet att både skratta och torka tårar så har du gjort ett bra jobb.

Öva, öva, öva!

Du kanske är en väldigt spontan människa och du har kanske varit toastmaster innan. Det betyder dock inte att du inte behöver förbereda dig! Det är helt klart tillåtet att €freestyla€ lite, men det kommer märkas om du är totalt oförberedd. Att se en toastmaster staka sig och läsa innantill är obekvämt för alla.

Be om hjälp

Vill du gärna ställa upp, men känner dig oerfaren när det kommer till att tala inför folk? Be om hjälp! Det finns mängder med sajter och personer som hjälper till med upplägg. Men skippa färdigskrivna tal, de blir inte lika personliga.

Inte för mycket alkohol

En toastmaster har ett visst ansvar för stämningen under middagen och ska hjälpa till att sätta den ton i lokalen som brudparet vill ha. Oavsett om det vill att lugn eller hög stämning så kommer de garanterat inte vilja att middagen blir ett fylleslag där tal avbryts och folk inte äter upp maten. Visst hör det till att skåla på ett bröllop€“ mer än en gång. Men se till att det inte blir för många. Och kom ihåg att du själv har en central roll i middagen och att brudparet litar på att du kommer göra ett bra jobb. Se därför till att du inte blir för fnittrig av bubblet.

 

Behöver du experttips från en retoriker? Se mer i videon för att lyckas med bröllopstalet.