Du är här Startsida / Festen / Sundbyholms Slott – i hjärtat av Mälardalen
Sundbyholms Slott I Hjärtat Av Mälardalen

Sundbyholms Slott – i hjärtat av Mälardalen

Publicerad den september 30, 2011

Vid Mälarens södra strand, en mil norr om Eskilstuna, ligger Sundbyholms Slott. Stiliga bokalléer som planterades för flera hundra år sedan leder fram till slottet, som ligger naturskönt intill vattnet. Platsen var tidigare Johannitermunkarnas paradis, och här finns idag, förutom slottet, även ett fyrstjärnigt hotell, en välvårdad slottspark och en prisbelönad marina.

Slottet och tillhörande byggnader håller öppet året runt och arrangerar konferens, weekend, fest och bröllop för såväl stora som mindre sällskap. Slottets kanonjärer rullar gärna ut röda mattan och skjuter kanonsalut från 1700-tals kanonerna – tre skott för tron, hoppet och kärleken.

Vad kan man säga om festlokalens geografiska placering?
– Sundbyholms Slott ligger mycket lättillgängligt på 70 minuters avstånd från Stockholm, cirka en mil norr om Eskilstuna, berättar slottets vice VD Christin Widerberg. Det är skyltat ”Sundbyholm” redan från E20 vid Eskilstunas huvudinfart. Man kan säga att vi ligger mellan Stockholm, Örebro och Västerås. Slottet med tillhörande hotell ligger enormt vackert placerat vid Mälaren södra strand. För gäster som vill åka kollektivt finns utmärkta tågförbindelser till Eskilstuna centralstation, och därifrån kan man ta lokalbussen eller en taxi vidare ut till oss.

Hur många gäster finns det plats för?
– Vi har 160 fasta bäddar i våra totalt 97 hotellrum. Av dessa är hela 28 sviter, varav 12 har jacuzzi eller både jacuzzi och egen bastu. Riktigt härligt för dem som söker en spa-upplevelse. Bröllopssviten är särskilt romantiskt inredd och har ett hjärtformat bubbelbadkar. Hälften av våra rum är enkelrum och här kan vi ställa in en extrabädd för de gäster som önskar billigare boende. Då kan vårt hotell faktiskt rymma så många som 225 övernattande gäster, berättar Christin Widerberg vidare. Riddarsalen på slottet är en av landets absolut största lokaler på ett slott som är öppet för allmänheten. Den rymmer hela 280 gäster, även om 160 gäster är maxkapaciteten för de bröllop som önskar runda bord.

Vad kan man säga om lokalerna och omgivningarna?
– Byggnaderna sträcker sig över flera sekel. Här finns mysiga hotellrum i Kuskens bostad från 1600-talet, vackra sviter i den anrika Herrgården från 1700-talet och moderna hotellrum i hotellbyggnaden från 1900-talet. Själva slottet byggdes 1648 av Gustav Vasas sonson, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, som var son på sidolinjen till kung Karl IX. Idag har slottet en vacker festvåning med en stor festlokal, en restaurang som serverar à la carte samt ett antal mindre festlokaler. Slottsvalven är särskilt stämningsfulla och här kan vi också duka till bröllop. Det är i slottsvalven som våra hotellgäster äter frukost. Allt det här ligger inbäddat i omgivningar som är både vackra och romantiska, såväl sommar som vinter.

Kan man hålla själva vigseln hos er?
– Absolut. I slottsvalven ligger ett stämningsfullt kapell med plats för 33 gäster och om inte detta räcker kan båda valven dukas om till ett kapell. Om vädrets makter är på vår sida, kan vigseln hållas i slottsparken, nere vid vattnet. Det blir en så fin inramning med vattnet och lindalléer på varsin sida av slottsparken. De flesta väljer ändå att gifta sig i en av våra vackra landsortskyrkor. Vi har Sundby kyrka på gångavstånd, och på 10 minuters bilfärd ligger den lite större Jäder kyrka, som nästan liknar en domkyrka med sina utsmyckningar.

Vad kan man säga om fest och middag hos er?
– Vi erbjuder både skräddarsydda lösningar och bröllopspaket. Den inledande kontakten brukar brudparet ha med slottets festvåningsansvariga Maria Petersson och hon ser alltid till att det blir en riktigt trevlig bröllopsfest, berättar Christin Widerberg. Oavsett om det är ett stort och ståtligt bröllop i Riddarsalen eller om det är ett mer avslappnat och familjärt bröllop i slottsvalven, så är det ändå en av brudparets största dagar. Ett bröllop kan inte göras om och alla önskemål från brudparet måste tas på största allvar. Som brudpar kan man också påverka prisbilden genom att förlägga sitt bröllop till vintersäsongen, men också genom att välja en fredag istället för en lördag.

Maten då?
– Vårt kök är välrenommerat och använder en hel del lokala råvaror, såsom lokal fisk och svamp. På gångavstånd finns även en köksträdgård som används under säsong. Vi har en fransk kökschef som bakar fantastiska bröllopstårtor, där antal våningar beror på antalet gäster. Brudparet får ett antal goda festmenyer att välja mellan och kan göra sina egna kombinationer av förrätt, varmrätt och dessert.

Om man fortfarande tvekar, varför ska man välja Sundbyholms Slott?
– Vi har stor erfarenhet av att anordna både stora och små bröllop. Slottsmiljön är otroligt vacker året runt och maten är välrenommerad. Vi kan erbjuda såväl lyxigt boende för de som har höga krav som enklare boende för de som inte vill belasta sin plånbok för mycket. Vi tar stor hänsyn till brudparets önskemål och ser varje bröllop som unikt. Att inleda festen med att avfyra kanonsalut från slottets 1700-tals kanoner är också något som blir enormt uppskattat och minnesvärt för gästerna.

Text: Sundbyholms Slott
Foto: Sundbyholms Slott