Du är här Startsida / Festen / Skebo Herrgård – Sveriges godaste herrgård
Skebo Herrgård – Sveriges Godaste Herrgård

Skebo Herrgård – Sveriges godaste herrgård

Publicerad den september 27, 2011

I hjärtat av Roslagen hittar man Skebo Herrgård, en vacker traditionell 1700-talsherrgård med tre flyglar. Här är ledorden kvalitet, gourmet, ekologiskt och närodlat. Den vackra Engelska parken fungerar ofta som vigselplats, och det finns flera medeltida kyrkor i närheten.

Det är en perfekt festlokal för bröllop upp till 75 personer, med salonger och dansgolv, bar och övernattningsmöjligheter för gästerna. Herrgården har öppet året runt, och det är lika stämningsfullt med ett gnistrande vinterbröllop som ett ljuvt sommarbröllop.

Vad kan man säga om festlokalens geografiska placering?
Herrgården ligger 8,5 mil norr om Stockholm och 6,5 mil öster om Uppsala och lika nära till Arlanda. Precis lagom långt bort för lantlig idyll och samtidigt nära att ta sig hit med bil eller buss.

Hur många gäster finns det plats för?
Matsalarna rymmer sammanlagt cirka 85 gäster, och det finns övernattningsmöjligheter för runt 60 gäster.
– Vi är mycket flexibla med möbleringen, säger Annika Björklund på Skebo Herrgård. Vi kan ordna traditionellt U-bord, E-bord eller bord för 6 eller 8 personer runt varje. I matsalarna har vi lagt in heltäckningsmattor. Det dämpar ljudet av stolskrap och ger en skön miljö för öronen, även när det är många gäster i samma lokal.

Vad kan man säga om lokalerna och omgivningarna?
Herrgården ligger mycket idylliskt i en park vid sjön Närdingen.
– Våra gäster brukar beundra våra spännande rabatter, vi har en fantastisk trädgårdsmästare, säger Annika Björklund.
Hotellrummen ligger både i huvudbyggnaden och i de närbelägna flyglarna, som omger en prunkande rabatt med flaggstång i mitten. Det finns flera matsalar på bottenvåningen, vilket kan passa det lite mindre bröllopet. På det sättet kan flera sällskap samsas om samma herrgård. Är det ett större bröllop, stänger herrgården för andra gäster. Då har brudföljet tillgång till herrgården hela helgen, med möjlighet till levande musik, disco, fyrverkerier och annat skoj.

Kan man hålla själva vigseln hos er?
– Ja visst, vi har flera populära vigselplatser ute i parken, som vid äppelträden, ute på ön under björkarna eller i blomstertriangeln nedanför huvudbyggnaden. Om vädret inte är med oss, eller om det är snö och vinter, möblerar vi om Stora salongen för en stämningsfull vigsel inomhus.

Vad kan man säga om fest och middag hos er?
– Herrgården är perfekt för fest! Starta festen med mingel och brudskål ute i parken, därefter en underbar trerätters bröllopsmiddag i matsalen, och sedan kaffe och avec i salongerna en och två trappor upp. Dans till levande musik, DJ eller Spotify fungerar alla lika bra i Lilla salongen som ligger alldeles intill baren, som självklart är öppen in på småtimmarna.

Maten då?
– För oss är maten vårt viktigaste trumfkort och vi tror att det är precis lika viktigt för våra gäster också. Våra ambitioner är skyhöga vad gäller maten, råvaror, beredning, smak och uppläggning. Vi använder oss av ekologiska och närproducerade råvaror och jag är mycket stolt över vårt duktiga kök, säger Annika Björklund. Lamm, kalv, nöt, hjort och vilt produceras på vår egen KRAV-märkta gård på andra sidan landsvägen. På menyn, som följer årstiderna i Roslagen, finns oftast svensk husmanskost på modernt och smakfullt vis. Ni hittar oss i Sveriges Bästa Bord, White Guide och Chaîne des Rotisseurs.

Om man fortfarande tvekar, varför ska man välja Skebo Herrgård?
– Vi tar väl hand om brudparet, deras gäster och hela festarrangemanget från första kontakten ända in i mål. I god tid före bröllopet träffas vi för ett planeringsmöte, så allt ska vara bestämt och klart veckor i förväg. Det är en garanti för att bröllopshelgen löper som planerat och att brudparet verkligen kan koppla av och njuta av sin stora dag!

Text: Skebo Herrgård
Foto: Skebo Herrgård