Du är här Startsida / Festen / Piffa till stolarna med överdrag och rosett
Piffa Till Stolarna Med överdrag Och Rosett

Piffa till stolarna med överdrag och rosett

Publicerad den oktober 2, 2012

Något som verkligen förhöjer intrycket i festlokalen är stolsöverdrag. I Bröllopstorgets forum frodas kreativiteten på hur man piffar till stolarna med tyg. Och på Youtube finns många instruktionsfilmer på hur man går till väga. Men börja med att inspireras i bildspelet ovan.

För att förhöja stämningen i lokalen är det många som väljer att piffa till stolarna med överdrag. En del knyter organzaband runt stolsryggen i utvald färg.

Medlemmen thean beskriver sina överdrag så här:
– Jag lade lakanet på längden över stolen och knöt ändarna mellan stolens bakben om man säger. Knyt hårt och lämna någon cm på stolen ben fria. Sedan knöt jag på samma sätt, ändarna ihop med varandra men runt frambenen. Det hela toppades med ett vinrött organzaband med slät knut. Jättesnyggt!

Steg för steg
En svensk Youtubefilm som beskriver det hela hittar du här:
http://www.youtube.com/watch?v=iKeo990vRi8

Om man nöjer sig med att täcka stolens ryggstöd kan man kolla på den här filmen:
http://www.youtube.com/watch?v=K2lQdXDP4Ks

Flera olika rosetter och överdrag:
http://www.youtube.com/watch?v=djrC-nrID1c

Sy själv
För dem som tänker sy stolsöverdrag har signaturen Happy lämnat en bra beskrivning:
”1. Ta ett lakan och klipp ut 2 längder (sidorna) Mät först hur bred stolen är. Mina är 47 cm med sömsmån inräknat. (själva stolen är 45 cm bred).
Av biten som blir över (mitten) klipper ni ut sidorna till stolsbenen, 4 st. Mina är 48 * 49 cm. Sömsmån inräknat. (Du får en liten bit över, spara o sy servett av, eller kasta).
Sicksacka alla bitar och på fyrkanterna fållar du och syr med raksöm på en av sidorna (den som hamnar mot golvet).

2. En längd ska du kunna drapera över en stol från golvet på framstidan till golvet på baksidan.

3. Nåla fast sidostycken med längden som redan ligger rakt över stolen. Kontrollera att det är kant i kant.
När du kommer till ryggen så börja med fördel från golvet så att det blir kant i kant, och arbeta dig uppåt. Detta för att göra det enklare så du slipper mäta alla delar. (på min stol var tyget för långt, men eftersom jag inte har exakta mått på stolen vi ska använda dem till har jag gjort ryggen ganska lång, så att det inte blir för litet)

4. Klart!

Första modellerna nålade jag, efter det gick det alldeles utmärkt att sy på fri hand då jag hade mer koll på var och hur jag skulle sy ihop.”