Du är här Startsida / Festen / Experten tipsar: 5 råd när du väljer vin till bröllopet
Experten Tipsar: 5 Råd När Du Väljer Vin Till Din Bröllopsdag

Experten tipsar: 5 råd när du väljer vin till bröllopet

Publicerad den juni 4, 2018

Mycket av alla de val som ska göras inför ett bröllop kan ibland kännas överväldigande. I vilken ände börjar man? Det blir dessutom extra svårt när det är inom ett område som man inte känner att man har speciellt bra koll på. Vin är ofta ett sådant exempel! 

Kanske ska ni ha bröllopsfest hemma i trädgården eller på en festlokal och tar hjälp av en cateringfirma med maten? Då är dryckesvalet desto viktigare för att få ihop helhetsupplevelsen.

– Att välja vin på ett smart sätt kan både spara pengar men också öka upplevelsen av ett vin, säger vår vinexpert Niclas.

Niclas Tuomela är sommelier och har lång erfarenhet när det kommer till både vin- och krogbranschen, och har jobbat med vin i 25 år. Både på populära Stockholmskrogarna Sturehof och Pontus!, för att sedan jobba för de kända vinhusen Penfolds och Lindemans i Australien. Sedan 3 år driver han utbildningsplattformen Vinsmart och har satt som sitt mission att få så många som möjliga att bli självsäkrare i sin njutning.

– Oavsett vilken budget ni sätter så är det viktigt att vinet lever upp till förväntningarna; en flaska för 99 kronor ska inte kännas som en flaska för 59 kronor och så vidare, menar Niclas.

Här är hans 5 bästa tips för att välja vin till din bröllopsdag!

1. Mousserande

Det är något visst med Champagne, men det är relativt dyrt och då funkar ett mousserande vin väldigt bra. Utgå från er budget och gästerna, kommer de flesta inte ens känna skillnad på om ni serverar Prosecco, Cava eller Champagne? Då är valet ganska enkelt (faktum är att fler människor gillar den något fruktigare stilen som en Prosecco har).

2. Vitt vin

Det vita vinet får gärna var lite dyrare än det röda, då det konstigt nog är dyrare att göra ett bra vitt vin som smakar bra. Utgå dock alltid från maten när ni väljer, och inte från priset!

3. Rosévin

Har samma användningsområde som vita viner, men prova att servera det i baren som törstsläckare istället för vid middagen på ditt sommarbröllop. Funkar både innan sittningen, och efteråt till dansen.

4. Rött vin

Välj ett vin som är medelsträvt och medelfylligt, då väldigt kraftfulla viner har en tendens att göra folk sömniga – och det vill ni inte på ett bröllop. Tänk även på att ni vill att vinet ska tilltala en ganska stor mängd gäster, och ett allt för kraftfullt vin kan vara svårdrucket om man är ovan vid den typen.

5. Sött vin

Kanske ett av det viktigaste vinet under middagen, då vi oftast skålar mest under desserten! Skippa den otäcka upplevelsen med att skåla i rött vin i kombination med bröllopstårtan, och satsa på ett bra dessertvin.

 

Besök gärna Vinsmart för fler tips och roliga nyheter om vin!