Du är här Startsida / Vigseln / Så funkar kyrklig vigsel
Vigsel

Så funkar kyrklig vigsel

Publicerad den augusti 12, 2019

En kyrklig vigsel är en religiös gudstjänst. Vigselförrättaren är en präst och oftast gifter man sig i kyrkan. Det går också att välja en annan plats och tillsammans med prästen vara med och påverka vigseln.

I många fall måste man boka kyrkan ungefär ett år i förväg. När man valt kyrka så ringer man till pastorsexpeditionen i den församling man valt att vigas och bokar tid. Pastorsexpeditionen meddelar också vilken präst som kommer att hålla i vigseln om detta är bestämt. Många församlingar brukar även skicka hem en bekräftelse på bokningen. Oavsett om man väljer att gifta sig i sin egen församling eller någon annan kostar det inget (om en eller båda av brudparet är medlemmar i Svenska kyrkan).

Hindersprövning
De som vill gifta sig ska begära hindersprövning. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren. Läs mer under Juridik.

Möte med prästen
Innan vigseln brukar prästen ta kontakt med brudparet för ett möte. Har man inte hört något från prästen när det är ett par veckor kvar till vigsel kan man själv ta kontakt. Vid mötet går man igenom vigselritualen så både brudparet och prästen är väl förberedda till själva vigseln. Det är viktigt att prästen får en godkänd hindersprövning från skattemyndigheten före vigseln.

Val av vigselmusik
Fråga om församlingen har några särskilda musikrutiner redan när ni bokar kyrkan. Det är bra om brudparet tänkt igenom vilka marscher och psalmer man vill ha samt om man tänkt sig solosång eller annan typ av sång och musik.
Det kan vara bra att träffa kyrkomusikern för val av psalmer och marscher. Oftast kan denne spela upp musiken, vilket gör valet enklare.

Psalmer
Vigselförrättaren kan också rådfrågas för val av psalmer, denne är oftast van och vet vilka psalmer som passar till bröllop och till olika årstider.

In- och en utgångsmarsch
Vid kyrklig vigsel har man alltid en in- och en utgångsmarsch. En vanlig inmarsch är Mendelssohns bröllopsmarsch ur ”En midsommarnattsdröm”. En utgångsmarsch som många brudpar väljer är Jeremiah Clarke´s ”A trumpet voluntary”. Vill man göra det mer personlig väljer man en favoritlåt.

 

Diskutera bröllopsmusik i bröllopstorgets forum

Vigselprogram
Det är vanligt att brudparet gör egna vigselprogram. Vigselprogrammet kan innehålla plats, tid och datum för vigseln, vilka marscher, psalmer och eventuella andra musik- och sånginslag som vigselakten innehåller. Det är också trevligt om man i vigselprogrammet anger prästens, tärnans, marskalkens namn.

Det finns vissa saker som brudarna önskade att de inte hade spenderat så mycket pengar på… Planerar du ett eget bröllop kan det vara värt att spana in videon nedanför, där brudar berättar vad de ångrar att de spenderade pengar på under bröllopet.