Du är här Startsida / Vigseln / Fråga prästen – ny expert på Bröllopstorget
Fråga Prästen Ny Expert På Bröllopstorget

Fråga prästen – ny expert på Bröllopstorget

Publicerad den augusti 11, 2011

Vi hälsar en ny expert välkommen till Bröllopstorget! Prästen Kjell Dellert kommer att svara på medlemmarnas frågor om allt som gäller kyrkliga bröllop.

Hej, Kjell Dellert, nya fråga prästen-experten. Vad är det som är härligt med bröllop?
– Det är härligt att få stå bland glada och lyckliga människor. Att få vara en del av en lycklig dag fylld av kärlek, när två människor offentligt väljer varandra, det är inte fy skam. Men, med risk för att bli halshuggen, vigslar ligger inte allra högst upp på gillalistan, vilket kanske många tror. Det finns så mycket annat i prästens arbete som är kul att göra.

Är du själv gift?
– Jajamen, med Karin. Vi gifte oss i Sundbyberg 1993 och samtidigt döptes vår första dotter Linnéa.

Vad är viktigast att tänka på inför ett bröllop?
– Att det inte är så förfärligt viktigt att allt blir exakt som man har planerat det. Det enda som har betydelse är ju om man blir gift eller inte, och det brukar vi se till att brudparen blir. Bland annat av den här anledningen har jag aldrig genrep med mina brudpar inför vigseln.

Varför ska man gifta sig i kyrkan?
– Ja, helst inte för den vackra lokalens skull förstås. Det finns vackra herrgårdar också, lämpliga för borgerliga bröllop. Men om man inte helt förkastar tanken på att det finns något eller någon som är större än vi, som faktiskt kan ha påverkan på våra liv, då tycker jag att ett kyrkbröllop är rätt val. Sen tror jag att Gud gärna går på bröllop, Gud vill gärna vara med när något så viktigt händer i två människors liv.

Vilken är den vanligaste fördomen om präster och kyrkbröllop?
– Om präster: att vi aldrig svär, att vi är tråkiga, gammaldags och humorlösa. Om kyrkbröllop: Att det måste vara stort och påkostat. Men en av de vackraste vigslar jag har haft var med bara brudparet, musikern och vaktmästaren. Efteråt fikade vi tillsammans i kyrkans kaféavdelning.

Vad kan man fråga dig om?
– Allt som gäller kyrklig vigsel, och annat kyrkligt också om man vill. Det är däremot ingen idé att fråga om det går bra att gå in med pappa istället för blivande maken, för det är upp till varje enskild präst att avgöra.

Slutligen, beskriv ett lyckat bröllop med tre ord?
– Tro, hopp och kärlek.

Forumet Fråga prästen hittar du HÄR.