Du är här Startsida / Samarbete / Guldfynd / Ringbegrepp som är bra att känna till
Ringbegrepp

Ringbegrepp som är bra att känna till

Publicerad den februari 26, 2019

Visste du att en större diamant kan vara billigare än en mindre variant, beroende på diamantens kvalitet? Och vad betyder egentligen alliansring? Det finns en hel del ringbegrepp som kan vara bra att känna till innan du börjar titta på ringar.

Du har säkert hört talas om ”fyra C” när det kommer till diamanter. Och vi tror att du nog känner till att olika typer av ringar har olika benämningar. Men vad skiljer dem åt? Här förklarar vi de vanligaste ringbegreppen.

 

Diamanter

De fyra c’na är fyra olika komponenter för att avgöra kvaliteten på en diamant. De står för:

Carat

Carat är diamantens vikt, men brukar också refereras till som diamantens storlek vilket inte riktigt är korrekt. Till exempel kan två diamanter som har samma vikt se olika stora ut, beroende på vilken slipning de har.

Clarity (klarhet)

Eftersom diamanter är ett naturmaterial är det därför naturligt att de inte alltid är helt perfekta. När man bedömer en diamants renhet pratar man om inneslutningar, och hur pass fri stenen är från sådana. Även var dessa är placerade, antal defekter, vilken typ av inneslutning och om de kan ses med blotta ögat avgör var på klarhetsskalan diamanten placeras.

Color (färg)

En diamants färg kan variera från att ha en svagt gul ton, till en svagt brun och även svagt grå. Diamanter av hög kvalitet ska dock inte ha några färgskiftningar, utan räknas som vita. Däremot finns det mycket sällsynta diamanter som kan vara färgade, som den lyxiga kanariediamanten, till exempel.

Cut (slipning)

Hur en diamant är slipad är viktigt för hur symmetrin och proportionerna på stenen ser ut. Detta spelar i sin tur för diamantens briljans, det vill säga hur den återger ljuset. De vanligaste slipningarna är briljantslipning och prinsesslipning, vilka även är de som ska reflektera ljuset bäst.

 

Ringar

De olika ringmodellerna har olika namn, och kan idag användas både som förlovnings- och vigselring. Här förklaras dem närmare:

Solitärring

En solitärring är en ring med en sten (även kallas enstensring). Denna ring är klassisk och tidlös, och kan varieras beroende på diamantens storlek och ringens metall. Diamanten hålls uppe av fyra eller sex klor, beroende på antal carat.

Alliansring

Alliansringen har fått sitt namn från den eviga alliansen som brudparet ingår, och kom till Sverige på 30-talet. Alliansringen har många små stenar, antingen runt hela ringen eller som halv- eller kvartsallians. Hur diamanterna är infattade kan du välja själv, där de olika varianterna ger ringen lite olika look.

Haloring

En haloring är en ring vars diamant är accentuerad av mindre diamanter runt om, likt en halo. Denna typ av ring är både elegant och romantisk, och glimmar otroligt fint.

Sidostensring 

En sidostensring är en solitärring och en alliansring kombinerad – perfekt för dig som inte kan välja. Bredvid diamanten i mitten sitter således små diamanter på vardera sida runt hela ringen.

Flerstensring

Det som skiljer en flerstensring och en alliansring är att flerstensringen består av ett antal större stenar, dock max nio stycken. Alliansringen har många fler diamanter än så, och i mindre storlek. Denna är även vanlig i ett utförande med tre stenar, en så kallad trestensring, där mittenstenen är större och de två på sidan lite mindre.

 

Hos Guldfynd och Story of Love hittar ni modeller i alla dessa utföranden – inspireras här!

 

I samarbete med

Sol Gf
.