Du är här Startsida / Samarbete / Guldfynd / Guldfynds expert svarar: Vanliga frågor om vigselringar
Experten Svarar

Guldfynds expert svarar: Vanliga frågor om vigselringar

Publicerad den april 14, 2019

Vad är det egentligen för skillnad på rött och vitt guld? Och hur många ringar bör brudgummen ha? Det råder ovisshet hos många när det kommer till allt som har med förlovnings– och vigselringar att göra.

Här nedan svarar Anne Vikman, produktchef på diamant för Guldfynd, på några vanliga frågor om ringar – delvis hämtade från Bröllopstorgets forum!

Vad är det för skillnad mellan rött och vitt guld (förutom nyansen)?

– Gulds naturliga färg är gul, men för att få fram vitt guld behöver palladium tillsättas. För att ta fram andra färgskiftningar på guldets naturliga färg adderas andra metallkomponenter i olika proportioner. Slitstyrkan kan sägas vara densamma för både rött och vitt guld, men vitt guld kräver en regelbunden rhodiumplätering för att bevara den vackra vita glansen som bara vitt guld har.

Diamantringar Vit Rött Guld
Samma modell av diamantring i 18K rött och vitt guld med totalt 29 diamanter, 0,30 ct WSI från Story of Love. 

Jag, bruden, kommer ju att ha två ringar. En förlovningsring och en vigselring. Men min blivande man, ska han ha en ring (förlovningsringen) eller ska han också ha en vigselring? Visst brukar mannen bara ha en ring? Tar man då av ringen och trär på den i kyrkan igen? Ska det stå två datum i den ringen i så fall, det vill säga både förlovnings och vigseldatum?

– I en traditionell kontext är det precis så som du säger. Du som brud bär två ringar, en förlovningsring och en vigselring medan brudgummen vanligtvis bär en ring. Ringen brudgummen bär, använder han som förlovningsring innan själva bröllopet och ”förvandlas” till en vigselring under ceremonin och förblir en vigselring efter ceremonin. Som du säger brukar brudgummen ta av ringen innan ceremonin och återigen trä den på i ceremonin för att förenas i tvåsamheten.

En bra idé är att se till att putsa brudgummens ring innan själva ceremonin så att den blir som ny igen! När det kommer till datum som står i ringen, brukar det vanligtvis vara två. De kan ses som påminnelser, ett datum för förlovningsdagen och ett för vigseldagen. Men det finns inga regler kring detta, och det är upp till er vad ni vill skriva i era ringar. Med detta sagt, är alla dessa val ytterst personliga. Vissa brudgummar har två ringar precis så som bruden har, medan andra bara har en vigselring och ingen förlovningsring.

Finns det någon anledning att inte välja platina? Bortsett från att det kostar mer, eller självklara saker som om man till exempel föredrar en annan färg på metallen.

– Platina är ett utmärkt val för någon som föredrar en vit och kallare ton i sina smycken. Platina har många bra egenskaper så som god hållbarhet, motståndskraftig, bevarande av skimmer likt rhodimplätterat vitt guld. Dessutom krävs inte så mycket underhåll som med guld, eftersom metallen är hårdare. Utöver dess positiva egenskaper finns det inga specifika anledningar till att välja platina. Återigen, mer en personlig smaksak!

Platina
Diamantringar i platina från Story of Love: Trestensring med 3 diamanter, 0,50 ct WSI, Alliansring med 25 diamanter, 0,15 ct WSI, Solitärring med 0,50 ct WSI

Jag tycker att man alltid ska bära sin förlovningsring eller vigselring, men vissa tar av ringarna vid olika aktiviteter. Varför gör man detta? Är det inte bättre att ”vänja” sig att alltid ha ringen på, oavsett vilken aktivitet man gör?

– Återigen är detta personligt. Vissa med dig tycker säkert att det är superviktigt att ha ringarna på sig i alla situationer. Det är dock rekommenderat att ta av ringarna i vissa aktiviteter, till exempel vid hushållsarbete eller när en måste bära tunga shoppingkassar. Det är nämligen så att metallen som ringarna är gjorda av, särskilt guld är relativt mjuk och blir lätt repigt och slitet. Så med andra ord är det för att skydda och bevara dem.

Jag planerar att fria till min sambo men har lite smått förvirrad hur det hela går till med ringarna. Jag har läst en del här och på andra forum, men det blir inte riktigt klart. Kan jag fria med något mer symboliskt, sen åker vi tillsammans och kollar på förlovningsringar? Om jag skulle vilja köpa ringar att ha när jag friar, ska jag köpa ring till både henne och mig? Om jag hittar en som jag gillar till henne, ska min vara ungefär likadan till utseendet?

– Det finns många olika sätt att arrangera ett frieri. En kan exempelvis ha ställt frågan vid ett speciellt tillfälle, och efter det besöka en guldsmed och låta den framtida bruden/brudgummen bestämma ring. När frieriet är arrangerat på detta sätt, ser vi ofta att det är vid detta tillfälle de båda köper sina ringar.

Men återigen, vissa människor gillar att överraska och har köpt en ring i förtid. Nuförtiden finns det inga direkta riktlinjer i hur en friar, eller vilka ringar en köper. Det kan vara en diamantring, såväl som en slät förlovningsring. Gör bara vad som känns bäst för er, då kan det inte gå fel!

Ringar Guld
En förlovningsring kan se ut på alla möjliga sätt! Diamantringar i 18K guld från Story of Love: Alliansring med 43 diamanter, 0,37 ct WSI, diamantring med fem diamanter 0,080 ct WSI, Ring med större och mindre diamanter, 35 diamanter med totalt 0,50 ct WSI

Måste båda partners ha samma gravyr i sina ringar?

– Vanligtvis brukar delen av graveringen som innehåller datum vara identiska. Alternativt kan namnet eller initialerna på sin framtida make/maka också adderas bredvid datumet. Det finns heller inga regler när det kommer till gravering, så använd er vilda fantasi och skriv något ni känner passar just er!

I samarbete med

Sol Gf
.