Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Vad betyder de olika klädkoderna?
Vad Betyder De Olika Klädkoderna?

Vad betyder de olika klädkoderna?

Publicerad den december 15, 2017

Kavaj, mörk kostym, högtidsdräkt… vad väljer ni på ert bröllop? 

Klädkoder på bröllop är inte alltid helt lätt för gäster att tyda, eller för er som bröllopspar att bestämma er för. Nu för tiden är det även vanligt att det ruckas på gamla traditioner, som att brudgummen bär en högtidligare kostym än gästerna – och visst kan du som gäst bära svart klänning!

Väljer ni en viss klädkod på ert bröllop är det dock av största vikt att denna respekteras av gästerna. Om du som gäst är osäker, fråga brudparet! Att helt strunta i kläddirektiv är rent av oartigt och inte att rekommendera. Om brudparet däremot skriver egna dresscodes som ”sommarfin”, ”festklädsel” eller kanske ”strandfest” i inbjudan, är upp till gästerna att tolka vad som är passande. Om någon av följande fyra klädkoder däremot anges, finns det regler att följa!

1. Kavaj

Med kavaj som klädkod är det svårt att misslyckas. Ofta är det här frågan om ett enklare bröllop, kanske i en trädgård eller på en strand. Här förväntas männen bära just kavaj upptill, men byxorna behöver inte vara i samma tyg som kavajen. Ett par linnebyxor, chinos eller i vissa fall även jeans (de ska givetvis ändå vara hela och rena), fungerar här utmärkt. Kvinnorna kan även de bära tvådelat i form av blus, byxor eller kjol, eller en enklare festklänning som gärna får vara kort.

2. Mörk kostym

Mörk kostym är en vanlig klädkod på svenska bröllop, då det är formellt uppklätt men inte för högtidligt. Här ska kavaj och byxor vara i samma tyg och färg, men behöver nödvändigtvis inte vara svart så länge den är i en mörk nyans. Skjortan kan skifta i färg, precis som slips, fluga, nässduk och liknande. Kvinnor bör bära klänning (minst knälång) eller dräkt av det festligare slaget; tänk cocktailparty.

3. Smoking

Ett klassiskt smokingbröllop innebär ofta att det är ett mer påkostat och snäppet mer formellt bröllop än vid mörk kostym. Här bör man anstränga sig och i mesta möjliga mån inte dyka upp i mörk kostym om smoking är angivet på inbjudan. Det funkar prima att hyra en smoking för en mindre peng än vad det kostar att köpa en ny. Kvinnor ska bära en flottare klänning, gärna hellång eller en kortare, men då helst inte över knät.

4. Frack/högtidsdräkt

Detta är klädkoden som gäller på exempelvis Nobelmiddagen. Männen bär således frack eller militär uniform, och kvinnorna hellång aftonklänning. Komplettera gärna med handskar. Här är även folkdräkt accepterat, hos både män och kvinnor.

 

Några ytterligare klädkodstips

· Undvik helst svart klänning generellt sett, men om det är ett enklare bröllop eller om brudparet inte är speciellt traditionsbundna är det ofta okej. Fråga för att vara säker!

· Rött är enligt tradition inte okej att bära på bröllop. Accessoarer som väskor eller hatt går bra. Men ännu en gång – fråga brudparet innan om du väldigt gärna vill bära rött på deras dag.

· Vit klänning. Att bära vitt som kvinna på bröllop har länge ansetts som att man konkurrerar mot bruden. Andra nyanser som cremefärgat eller beige är däremot okej.

· Visa inte för mycket hud. Om det är en kyrkvigsel bör armar och axlar vara täckta i kyrkan, men kan justeras senare inför middag och fest.