Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Vacker hud
Hud

Vacker hud

Publicerad den november 23, 2010

När huden är ung stämmer balansen mellan fett och fukt, fuktproduktionen och nybildningen av celler arbetar för högtryck och bindväven är rik på collagen- och elastinfibrer som står för spänst och fasthet. Redan efter 20 års ålder börjar fuktproduktionen att trappas ner och nybildningen av nya celler tar längre tid. Brist på fukt, UV-strålar och fria radikaler börjar göra hudens struktur ojämn vilket på sikt ger linjer och små rynkor, som först visar sig kring ögonen. Men det går att skjuta upp hudens åldrande. Både genom att leva sunt och genom bra hudvård.

Rengöring

Oberoende av ålder är den dagliga rengöringen viktig. Rengör alltid ansiktet innan du går och lägger dig, då bevaras huden frisk och hälsosam längre och åldras vackrare. Det gäller inte bara om du bär smink, huden utsätts dagligen för damm, smuts och andra föroreningar. Till rengöringen behöver man rengöringskräm eller mild tvål, ansiktsvatten och fuktighetskräm. Man behöver också borttagningsmedel för
ögonmakeupen. Då och då kan man friska upp hyn med olika masker, och när man är över 30 är det också klokt att investera i en kräm för ögonen och halsen, liksom en fuktighetsbevarande nattkräm. Innan man fyller sitt toalettbord med dessa oumbärliga produkter så måste man ta reda på vilken hudtyp man har.
Normal hy är smidig och genomskinlig, fuktig utan att vara fet. De flesta har torr hy, fet hy eller blandhy. Fet hy känns igen på synliga porer, glansig yta med feta partier. Den lämnar ofta en genomskinlig fläck på en ansiktsservett om man trycker den mot huden. Torr hy har tendens att fjälla. Många kvinnor har blandhy tex. fet hy i pannan, på hakan, på näsan och neråt kinderna och och torr hy på resten av kinderna.
Välj produkter som passar just din hudtyp, det är också viktigt hur man applicerar rengöringskräm, ansiktsvatten och fuktighetskräm. Ansiktshyn är känslig, särskilt kring ögonen och på halsen, därför måste den behandlas varsamt. Även musklerna undertill bör stimuleras för att hållas elastiska och rörliga, eftersom det annars uppstår rynkor. Skrubba inte ansiktet -det kan leda till brustna blodkärl såväl som rynkor. Följande vitaminer påverkar huden synbart och har även andra funktioner i kroppen. A-(Retinol), B-(Tiamin), B2-(Riboflavin), B6-(Pyridoxin) och C-(Askorbinsyra).

Steg 1

Om man föredrar tvål och vatten till rengöringen ska man välja en mild oparfymerad tvål och undvika ögonen.
Använd ljummet vatten, skölj noga och avsluta med kallt vatten som sluter porerna. Välj lotion eller mild tvål till rengöringen om du har fet hy. Rengöring i krämform är det som passar bäst för torr eller blandad hy. Skölj noga bort alla rester av rengöringen efterråt.

Steg 2

Nästa steg är ansiktsvattnet, det tar bort alla spår av fett från hyn, fräschar upp den och stänger porerna. Var noga med att välja alkoholfritt ansiktsvatten om du har känslig hud.

Steg 3

Följ upp med fuktighetskräm som skyddar huden och ger den näring. Särskild
nattkräm bör användas innan man går till sängs, i synnerhet om man har
torr hy.

En ansiktsmask är stärkande när hyn har blivit matt. Den tar bort smuts och döda hudceller dessutom gör den så att ansiktet känns levande och fräscht. Lägg aldrig masken för nära ögonen, där huden är extra känslig. Det finns många masker att välja på i handeln så var noga med att välja en som passar just din hudtyp. Om man vill göra sig en egen ansiktsmask så ger avokado mosad med lite olivolja perfekt näring åt torr hy, medan gurkskivor som trycks lätt mot ansiktet och ögonlocken har en uppfriskande effekt. Havregryn som blandas med vatten till en kräm blir en mild skrubbkräm som tar bort döda hudceller.


Tips för torr hud

Du kan göra ett fukttest för att se om din ansiktshud är uttorkad. Om du lägger ett tjockt lager fuktighetslotion och det efter 5-10 minuter inte finns en enda lotionrest kvar på ytan så har din hud sugit i sig fukten som en svamp! Det är beviset för att din ansiktshud är extremt törstig och att du bör förutom din dagliga hudvård upprepa fuktkuren minst en gång i veckan.

Vistas du mycket i torr inomhusvärme och arbetar ofta framför dataskärmar? Då behöver du säkert fräscha upp din hy med en välbehövlig fuktdusch då och då. Köp en liten duschflaska och fyll den med pärlande mineralvatten. En spraydusch då och då tar bort den ansträngda känslan och ger huden en ny och frisk mjukhet. De finfördelade fuktpartiklarna ger djup lyster åt huden och kan sprayas direkt över makeupen.

Torka dig inte helt torr efter duschen utan massera in kroppslotionen medan huden fortfarande är aningen fuktig. Då har huden lättare för att tillgodose sig den näringsrika lotionen eller krämen.

Tips för fet hud

Det vanligaste felet man gör för att få bort glansigheten i hyn är att tvätta sig med starka och uttorkande preparat. Det gör att huden försvarar sig med att utsöndra ännu mer fett och gör att din hud blir mer glansig.

Rengör ansikte och hals varje morgon och kväll och undvik att skrubba för hårt. Tänk på att tvätta dig med en mild gel eller rengöringstvål som rengör utan att vara för uttorkande, rätt pH värde är 4,4-5,5.

Ett ansikts-vatten med alkohol är bra till att ta bort överskottsfett mellan tvättarna.
Ha en liten mini flaska och bomulls-pads med i handväskan, fukta bomullen en aning och dutta på de feta partierna i ansiktet.

Tänk på att använda en fuktcreme hellre än fet creme som är mer anpassad för torr hy. Det finns även dagcremer som innehåller mattgörande ingredienser. Köp en oparfymerad eller lätt parfymerad ansiktskräm och använd inte bodylotion till ansiktet.

Mild peeling 2-3 ggr/v hjälper huden genom att blir mer mottaglig för ansiktscremen. Då maximerar du dessutom verkan av cremen.

Använd oljefria foundations och pudersorter. Det finns speciellt puder i handeln som fungerar bra mot glansig hy. Vissa pudersorter sägs hålla glansigheten borta hela 6 timmar i sträck. Hur väl det stämmer med verkligheten får dock förbli osagt.