Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Parfym
Parfym

Parfym

Publicerad den november 23, 2010

Tips och råd om hur du kan tänka kring doft och parfymer.

Doften är den enda sinnesupplevelse som direkt träffar den hjärndel som kallas hippocampus och är belägen i bakhuvudet. Doften tränger förbi vår rationella och analyserande centra utan att filtreras och förbinder ögonblickligen minnen och känslor.

När man gifter sig så är det ett ypperligt tillfälle att välja en doft som återspeglar sin image, den kommer alltid att framkalla positiva minnen.

Att välja sin personliga doft kan vara lite knepigt, men man brukar dela in dofter i tre olika kategorier. Blommigt, Cypress och orientaliska familjen. Generellt sett så föredrar man endast en av dessa kategorier – ofta så återspeglas din personlighet i doften.

De som föredrar den blommiga doften brukar ofta vara mycket lugna och avslappnade personligheter. DREAM – Remember When, ROMANCE- Ralph Lauren, ETERNITY- Calvin Klein är några exempel på blommiga dofter.

Medan om man föredrar Cypress – vilket innebär en doft av lite tyngre träiga inslag- ofta är komplexa och starka personligheter. MISS DIOR – Christian Dior, FLOAT – Remember When, MITSOUKO – Guerlain, LOVE – Remember When och är bra exempel på dessa.

Är man lite av den flirtiga personligheten så brukar man föredra de orientaliska dofterna. Då finns OPIUM – Yves Saint Lauren, SMILE – Remember When, MUST DE CARTIER – Cartier bland många fler.

När du har hittat just din drömdoft så är det viktigt att du applicerar doften på rätt sätt. Insidan på handlederna är ett bra ställe – alla pulserande ytor är bra, de gör så att doften blir konstant påmind.
Var noga med att inte gnugga in doften i huden, då förstörs doftkompositionen. Dutta bara ihop handlederna. Andra bra ställen är insidan av armbågen, nyckelbenet och baksidan av käkpartiet, varje gång du sedan vrider på huvudet eller armarna kommer alla att känna din doft. Om man är torr i huden kan det vara svårt att få en doft att bevaras, då kan det vara en god idé att även köpa bodylotion i samma doft. Var då noga med att använda parfymen innan du smörjer in dig – annars bryter alkoholen ned krämen. Om du nu har valt rätt parfym inför ditt bröllop – så kan detta vara början på inte bara en utan två livslånga kärleksaffärer.