Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Lär dig allt om klädkoder
Lär Dig Allt Om Klädkoder

Lär dig allt om klädkoder

Publicerad den oktober 23, 2017

Kavaj hit och fack dit, vad betyder egentligen alla dessa klädkoder? Och varför står det bara vad mannen ska ha på sig? Det ska vi nu reda ut en gång för alla.

Kavaj

Man: Den moderna tolkningen av kavaj är att det är en mer avslappnad klädsel. Förslagsvis kostym i en lite ljusare nyans och fluga eller slips till. Jeans passar inte för denna klädkod.

Kvinna: När det vankas klädkod kavaj ska kvinnan ha på sig en klänning, kjol eller kanske byxdress som passar till fest. Det är alltså en finare klädsel än den man har till vardags men inte heller en aftonklänning. Långklänning blir för uppklätt, satsa på en klänning som slutar vid vaden eller knät.

Mörk kostym

Man: Nu åker finkläderna fram. Mörk kostym är precis som det låter, en mörk kostym med slips eller fluga.

Kvinna: Ska kvinnorna också komma i kostym? Nej, om man ska följa traditionen är det klänning eller kjol som gäller. Precis som vid klädkod kavaj är långklänning för uppklätt, men kjolen får inte vara kortare än till knäna och axlarna ska vara täckta. Plaggens material är viktigt, det ska kännas festligt. Om man inte anser att det är så viktigt att följa den traditionella klädkoden kan kvinnor även ha på sig festbyxor med en fin topp.

Smoking

Man: För männen är det inte så svårt att lista ut att det är just smokingen som gäller. Den kan vara svart, mörkt grå eller mörkblå, skjortan är vit med en svart fluga.

Kvinna: Nu är det okej med långklänning, men den ska helst inte vara för tjusig. Knäkort klänning går dock också bra. Lämna handskarna hemma, de bär man nämligen inte till smokingklänning.

Frack

Man: Frack, eller högtidsdräkt som det ofta kallas, är den finaste klädkoden. Männen har frack, vit väst och vit fluga.

Kvinna: Som kvinna kan du ha en golvlång klänning eller en festkjol med en topp i fint material.

Sommarfin

Traditioner i all ära, men vad gäller klädsel är det många som inte tycker klädkoder är så viktigt. Om det står ”sommarfin” på inbjudan är upp till dig som gäst att tolka fritt.