Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Kayo: Så lyckas du med brudsminkningen
Kayo: Så Lyckas Du Med Brudsminkningen

Kayo: Så lyckas du med brudsminkningen

Publicerad den oktober 18, 2012

Artisten Kayo är aktuell i höst med en ny look på Make Up Store. Men vad alla kanske inte känner till är att Kayo även är utbildad hudterapeut, så hon vet vad hon pratar om när det kommer till smink. Här ger hon Bröllopstorgets läsare sina bästa tips.

För Kayo har smink varit en del av jobbet sedan hon var femton år, så intresset har alltid funnit där. Men hon tyckte det var viktigt att ha en licens och en ordentlig utbildning. Så 2009 blev hon färdig hud- och spaterapuet. Sedan dess har hon drivit salonger och jobbat som skönhetsredaktör.

Nu företräder hon en look hos Make Up Store. Hon har tagit fram tre ögonskuggor och en eyeliner. Dessutom är hon ambassadör för produkten aqua cooling powder.

Börja i tid
I egenskap av hudterapeut har Kayo tagit hand om en del brudar och brudgummar.
– Det viktigaste är att man känner sig väl förberedd, säger Kayo. Att man börjar i god tid. Börja inte testa dagen innan och få panik för att du inte känner igen dig själv.

En annan sak som Kayo värnar om är att man ska ha kul.
– Bröllopet ska vara en rolig dag. Få inte panik och börja bleka tänder, träna, banta och tusen saker. Man borde ha insett att man älskar varandra som det är och att det är därför man gifter sig. Och se till att ha en kul fest. Ät bra, ät väldigt bra två tre dagar innan bröllopet så att du orkar ta dig igenom alla stressbestyren.

Huden
När det gäller make up så börjar Kayos tips med själva huden.
– Ofta har jag förstått att man vill ha en naturlig skönhet på sitt bröllop, säger Kayo. Då är det bra att tänka på hur man sköter sin hy. Det tar 28 dagar att förändra ett tillstånd om man till exempel har torr ny eller stresshy. Så börja i god tid med fukt, e-vitaminer, drick mycket vatten och ät antioxidanter. Då kommer du att vara jättefin till den stora dagen.

Hur modig ska man vara?
– Modig tycker jag att man ska vara, men man ska inte vara modig dagen innan. Återigen, ta god tid på dig. Våga testa grejer som du aldrig har testat innan, men gör det en månad innan.

Hur går man till väga med själva sminket, steg för steg?
– En god make up kräver en bra bas. Man ska ta tid på sig att prova ut en som man säger brunkräm eller foundation. Om den ser för kakig eller smetad ut så kommer ingenting att se bra ut. Se till att få en fin färg som känns naturlig och alltid dra ner på halsen, så att du inte får en kant vid käken. När det gäller ögonen så börjar man med att lägga något ljust så att man har en bas där. Så kan man lägga lite mörkt vid globlinjen. Är man ljus kan man börja med en ljus brun. Är man mörk som jag kan man gå på med mörkbrunt eller svart. Sedan bygger man ut med färger efter det.

Sminkregler är Kayo inte så noga med.
– Det finns ju en massa regler som att om man har mycket på ögonen ska man ha lugnare läppar, men jag tycker inte att man måste följa det. Testa själv vad du tycker är snyggt!

Ska brudgummen ha smink?
– Absolut, menar Kayo. Så klart att han ska ha det! Vi har kommit så långt 2012 att det är helt okej att killar sminkar sig. Lite mascara, lite bryn. Du kan gå och göra en fransfärgning, då behöver du inte känna att du har kladdat på någonting. Och självklart bra rengöring och fuktighetskräm.

Kayos sista bröllopstips handlar inte om smink, utan om fötterna.
– Som artist så finns det några saker man lär sig och det är ju skorna. Köp inte nya skor två veckor innan bröllopet och få skavsår. Om jag ska göra en föreställning övar jag i skorna minst två veckor innan så att de känns som tofflor när det väl är premiär. Allt handlar om att testa i god tid.