Du är här Startsida / Inspiration / Bjuden på bröllop? 5 saker att ha koll på!
Brollopsgast

Bjuden på bröllop? 5 saker att ha koll på!

Publicerad den juli 28, 2021

Är det första gången du är bjuden på ett bröllop? Det här förväntas av dig som är gäst!

Följ klädkoden på inbjudningskortet

Av respekt för brudparet så bör du klä dig efter den klädkod som står angiven på inbjudningskortet. Läs mer om vad klädkoderna betyder här. Det finns även vissa do:s and don’t:s som är viktiga att komma ihåg. Svart eller vit klänning är till exempel väldigt opassande enligt vett och etikett-regler – om inte brudparet valt ett tema som säger annat.

Köp en bröllopspresent

Har brudparet registrerat sig på någon butik eller har en önskelista? Hör med toastmaster eller toastmadame om de har koll på vad brudparet önskar sig i bröllopspresent. Om de inte önskar sig något särskilt kan man till exempel bidra med pengar till deras nya hus, bröllopsresa eller liknande. Vilken summa pengar du ger eller lägger på en bröllopspresent är helt upp till dig och din budget. Du kan också köpa en klassisk bröllopsgåva, som en vinkaraff eller vas. Glöm inte att spara kvittot!

Anländ i tid till vigseln

Vilken tid står det att vigseln startar? Står det 14.00 bör du vara på plats senast 13.30 för att hinna hitta din plats i lugn och ro och inte komma mitt i vigseln. Hellre en timme för tidig än tre minuter försenad.

Vett och etikett vid bröllopsmiddag

Sist men inte minst är det viktigt att du vet vilka regler som gäller vid bröllopsmiddagen, här är ett axplock:

Din handväska, mobiltelefon eller annat föremål lägger du i ditt knä, ficka eller hänger upp på stolsryggen. Lägg inte upp något på middagsbordet.

Servetten lägger du i knäet. Ska du resa på dig för att gå upp placerar du servetten på stolen, och inte på bordet. I slutet av middagen viker du ihop servetten lite slarvigt så att man ser att den använts. Tänk också på att bara göra toalettbesök, eller gå ut för att ta en nypa luft om toastmastern har annonserat att det är paus.

Vid tal på bröllop

Hålls det ett tal? Då ska du lägga ner besticken och sluta äta och dricka. Vänd din fulla uppmärksamhet till talaren, så att alla hör vad som sägs.

Är du man så sitter din bordsdam på din högra sida och det är henne du bör dra ut stolen åt, konversera lite extra med samt hälla upp dryck åt under middagens gång.

Ska du själv hålla tal finns det också några saker att tänka på – ta inspiration från kända bröllopstal här!

Artikelbild: Unsplash