Du är här Startsida / Inspiration / Ska man ha kuvertavgift på bröllopet? Här är för- och nackdelarna
Kuvertavgift Brollop

Ska man ha kuvertavgift på bröllopet? Här är för- och nackdelarna

Publicerad den april 19, 2021

Ett bröllop är inte på något sätt en billig historia, även om det såklart finns sätt att hålla nere kostnaderna på. Ett sätt är att ta ut en kuvertavgift per gäst.

En kuvertavgift är vanligt på större fester, och innebär helt enkelt att gästen betalar för sitt kuvert. Avgiften ska då täcka kostnaden för mat, dryck och dukning. Summan är fast och anges på inbjudningskorten tillsammans med betalningsinformation.

En del tycker att det känns konstigt att gästerna ska behöva betala för att närvara på bröllopet, medan andra tycker det är skönt att slippa tänka på att köpa en bröllopspresent.

Fördelar med kuvertavgift:

Ur gästens perspektiv: Många gäster föredrar att inte släpa på en bröllopspresent. I och med en kuvertavgift behöver de inte köpa något mer, utan enbart föra över den förväntade summan.

Ur brudparets perspektiv: En kuvertavgift är en ekonomisk stöttning och ett sätt för er att hålla i ert drömbröllop, även om er budget kanske inte når ända fram.

Nackdelar med kuvertavgift:

Ur gästens perspektiv: Vissa upplever det negativt att behöva ”betala” för att gå på ert bröllop, även om det indirekt inte är en avgift på det sättet. Det kan också kännas oartigt att ta för givet vad gästerna vill/ska bidra med för summa, då vissa kanske har sämre ekonomiska resurser än andra.

Ur brudparets perspektiv: Förbered er på att vissa gäster kan komma att tacka nej på grund av att en kuvertavgift förväntas. Ett bröllop kostar ändå pengar för en gäst – ofta behöver de köpa passande kläder, transportera sig till platsen för bröllopet, betala för eventuell övernattning, och liknande.

Så förmedlar du till gästerna

Det finns dock andra sätt att be gästerna bidra med en liten summa, istället för att skriva ut ordet ”kuvertavgift” svart på vitt. Ni kan till exempel skriva att ni avsäger er bröllopspresenter och istället uppskattar ett bidrag till stundande bröllopsresa. Hur ni sen väljer att disponera pengar är upp till er och inget gästerna behöver ta del av (tänk dock på att om ni inte åker på någon bröllopsresa över huvud taget, så kanske gästerna börjar fråga var pengarna hamnade).

Ni bestämmer över vad som känns rätt, men ha i åtanke att ni kan mötas av viss skepsis och frågor om ni tar ut en kuvertavgift. Men trots allt är det er dag, ert bröllop och ni som väljer hur ni vill fira den!

Foto: Unsplash