Du är här Startsida / bröllop / Bröllopsförsäkring – allt du behöver veta
Bröllop Inställt

Bröllopsförsäkring – allt du behöver veta

Publicerad den november 16, 2020

Vad händer om jag måste ställa in mitt bröllop? Det finns många anledningar till att ställa in sitt bröllop men en av det vanligaste under 2020 är de nya coronarestriktionerna. 

Ett bröllop kan bli en kostsam historia men det gäller att gardera sig mot eventuella olyckor som riskerar att skapa ännu fler oförutsedda utgifter. Vilka befintliga försäkringar täcker olyckorna – och är det en klok idé att teckna en speciell bröllopsförsäkring? Bröllopstorget reder ut dina frågetecken!

Bröllopsförsäkring – återbud, kalla fötter eller olycka? 

När brudparet ska gifta sig och har de planerat detta under en lång tid. Det kan vara upp till 200 gäster som är vanligtvis bjudna, någon dyr lokal har hyrts, catering är beställda, ett band ska uppträda, ljus och ljud har hyrts in, gästerna och brudparet har bokat hotellrum.

Ett bröllop tillsammans med ringar och kläder kan kosta en bra bit över 100 000 kr och då är inte bröllopsresan inräknad! Vad ingår då i försäkringen om allt måste ställas in i sista stund? Täcker era befintliga försäkringar en sådan situation? Gäller det även nu när vi har fått Corona på halsen? Frågor som är viktiga att ställa sig. 

Ett bröllop är som ett stort event och innefattar så många olika juridiska och ekonomiska moment och därför räcker det inte alltid med en hemförsäkring. Den kan täcka några delar av bröllopet men inte allt, så det är bäst att kontrollera ditt försäkringsbolag om vad som gäller. De flesta hänvisar till “Force Majeure” när vi pratar om coronakrisen. Internationellt brukar man kalla detta ”Act of God” – oförutsägbar situation som ingen kunnat förutse eller kunnat förhindra. Det betyder att situationen var bortom parternas kontroll och därför gäller försäkringen inte. 

Bröllopsförsäkring

Som tur är finns det försäkringsbolag som erbjuder försäkring för just bröllop. Det går till så att varje del i bröllopet har sitt belopp som betalas ut om olyckan skulle vara framme. Det positiva med dessa typer av försäkringar är att du kan skräddarsy dem efter mer specifikt vad du vill försäkra. Det är många olika saker som kan gå snett: catering företaget levererar inte i tid, bröllopsfotografen dyker inte upp och likande. 

Om någon av er skulle få kalla fötter:

Något som försäkringsbolagen i Sverige inte försäkrar mot är om din partner skulle få ”kalla fötter” och om ni måste av anledning måste ställa in med kort varsel. 

En bröllopsförsäkring täcker:

– Brudparet eller någon anhörig drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller avlider (som Corona)

– Hyrd lokal som inte kan användas och mat som inte kan levereras (t.ex. på grund av dubbelbokning eller konkurs)

– Oväntat och oplanerat transportproblem som leder till att bruden eller brudgummen inte kan vara på bröllopsceremonin

– Vigselförättaren eller bandet behöver ställas in

-Blommorna levereras inte eller förstörs på vägen

– Håret förstörs vid håruppsättningen

– Brudklänningen förstörs på vägen till bröllopet

– Ringarna försvinner spårlöst

Vill du diskutera med andra som också funderar på att skaffa en bröllopsförsäkring gå gärna in på Bröllopstorgets forum.

Läs mer här! vad du behöver tänka på innan ditt bröllop med planering och checklista 

Artikelbild: Pexels / Pixabay 

Källa: Solid Försäkring