Du är här Startsida / Festen / Tips på bröllopslekar – till minglet och festen
Bröllopslekar Tips

Tips på bröllopslekar – till minglet och festen

Publicerad den april 8, 2021

Liva upp bröllopsmiddagen med roliga bröllopslekar! Även om en lång, fin sittning är trevligt i sig, kan det vara kul med lite lättsamma inslag mellan tal, mat och skålar.

1. Skoleken

Skoleken är nummer ett av alla bröllopslekar. Brudparet sitter med ryggen mot varandra, och i handen håller de sin egen sko, och en sko som tillhör partnern. De får sedan frågor och påståenden att svara på, där de räcker upp den sko i luften som de tycker påståendet passar bäst in på. Frågorna ska vara simpla, som; ”Vem lagar godast mat?” eller ”Vem är mest morgontrött?”. Leken leder ofta till många skratt då brudparet inte är överens, och är en bra lek för brudparet som gillar att bjuda på sig själva.

Läs också: Roliga frågor till skoleken – lång lista med förslag

2. Gemensam nämnare

Håll upp påståenden för gästerna som brudparet inte ser (stå till exempel bakom brudparet riktad mot gästerna). Alla som påståendet stämmer in på reser sig sedan upp, varpå brudparet ska gissa vad deras gemensamma nämnare är.

Det kan vara saker som:

Har studerat tillsammans med brud/brudgum
Har rest tillsammans med brudparet
Är släkt med brud/brudgum
Är hundägare
Är gifta
… och så vidare! Det är svårare än man tror att faktiskt förstå kopplingen, vilket gör den här bröllopsleken extra rolig.

3. Byt plats

Bordsplaceringen kan vara riktigt påfrestande för brudparet att få ihop. Ibland kanske det måste kompromissas, och räkna med att det kommer bli avhopp som kan förstöra den perfekta placeringen. Så, när ni ändå är igång – dra ihop en eller två alternativa bordsplaceringar, och låt gästerna byta plats under ett eller flera tillfällen under middagen. Ett sätt att göra det på, är att ha ett litet block vid varje plats, där den ursprungliga bordplaceringen står först med respektive namn på gästerna vid varje plats. När det sedan blir dags att byta plats (mellan två rätter exempelvis), river man av bladet med sitt namn, varpå namnet på gästen som ska ta över platsen syns.

På det här sättet får gästerna verkligen chansen att prata med nya människor och bli aktiverade emellanåt. Det kan också vara ett sätt för brudparet att socialisera mer med sina gäster under middagen, då de annars sitter lite avskiljt vid honnörsbordet. Bland alla bröllopslekar är det här den som brukar uppskattas mycket till minglet efteråt!

4. Fotobås

Ett fotobås är ingen lek, men ett lekfullt inslag på bröllopet. Fotobåset ”öppnar” med fördel efter att middagen är slut, så att inte gäster frestas att gå iväg och fota sig och lämna platser vid bordet tomma, då det är halvtråkigt att sitta bredvid en tom stol. Ha rolig rekvisita till bilderna, samt om möjligt en märkning på ”ramen” kring bilderna med brudparets namn, datum eller ett emblem om så finns.

5. ”Tankehatten”

Alla som läst eller sett Harry Potter känner antagligen till ”Sorteringshatten” – den gamla häxhatten som sätts på varje ny Hogwarts-elev för att sedan kontemplera högt och dela in barnen i elevhemmen. Denna lek fungerar på ett snarlikt sätt! Skaffa fram en gammal hatt, som ”läser tankar”. Spela in små korta ljudklipp från utvalda gäster i förväg, som spelas upp för alla när respektive person får på sig hatten. Det kan vara en person som jobbar med mat som ”funderar” över valet av mat, någon partyglad person som undrar när festen drar igång, och så vidare. Här gäller det dock att brudparet tar det med en nypa salt!

6. Bikt-kamera

Letar du riktigt roliga bröllopslekar? Då ska du testa den här. I takt med att realityshowerna har flyttat in stugorna, har vi blivit vana vid att deltagare pratar direkt till en kamera om sina känslor. Låt bröllopsgästerna få dela med sig av sitt bästa minne med brudparet, berätta hur de lärde känna dem, en lyckönskning till brudparet eller liknande. Detta kommer garanterat bli roligt material för brudparet att titta igenom efter bröllopet, och klipps med fördel ihop till en rolig liten film med guldkornen efteråt.

7. Fiskdamm med anekdoter

Arrangera en fiskdamm, där varje ”godispåse” innehåller en liten sak som brudparet eller utvalda gäster får berätta om och förklara innebörden. Om det är en gäst som får berätta bör det vara en sak kopplad till hens relation till brudparet, om det är brudparet kan det vara något som har med en gäst att göra. Det kan bli både känslosamt och komiskt!

8. Servettleken

Perfekt bröllopslek som gör att dina gäster lära känna varandra lite bättre! Leken går ut på att ställa frågor till dina bröllopsgäster. Med hjälp av sina servetter ”räcker de upp en hand” och svarar ”jag” på frågorna. Ett exempel kan vara: ”Vem har bott ihop med brudgummen?” eller: ”Vem har rest ihop med bruden?”. På jakt efter de rätta frågorna? Vi har satt ihop 25 roliga frågor du kan ställa gästerna!

Läs: Servettleken – lär känna gästerna med 25 roliga frågor

9. Tappa tårtan

Spexigare än så här blir det inte. ”Tappa tårtan” är det perfekta överraskningsmomentet för dina gäster (och kanske för brudparet, om de är ovetandes om detta?). Arrangera en låtsastårta som bärs in – och som sedan tappas! Glöm inte att dokumentera de chockade minerna på bröllopsgästerna.

Läs: ”Tappa tårtan” – chocka gästerna med klassiskt spex

10. Den vandrade paketleken

Vill ni ha en lek som engagerar alla bröllopsgäster? Denna lek går ut på att lämna över ett paket från gäst till gäst. Man har alltså slagit in ett stort paket som i sin tur är packat med flera mindre paket. På varje paket har man fäst en instruktion om vem som ska få paketet härnäst. Till slut kommer paketet (förhoppningsvis) att komma fram till brudparet.

Läs:  Så gör ni den vandrade paketleken

11. Legoleken

Här är leken som sätter brudparets kommunikation på prov! Brudparet ska sätta sig på en varsin stol med ryggarna mot varandra. Brudgummen kommer sedan få en liten staty byggd av lego. Bruden får i sin tur likadana legobitar men de är inte ihopsatta. Brudgummen ska sedan försöka förklara för bruden hur hans staty ser ut och på så sätt få henne att bygga ihop en exakt likadan ut efter hans instruktioner. Det finns flera varianter av den här leken, vissa mer utmanande än andra.

Läs: Legoleken – sätt brudparets kommunikation på prov

Mer:

Bröllopsklänningar för gästen: Inspiration, tips och idéer

8 drömlika bröllopsklänningar från Ida Sjöstedt