Du är här Startsida / Festen / Middagsetikett
Middagsetikett

Middagsetikett

Publicerad den november 11, 2010

På ett bröllop är det viktigt att följa etiketten. Här kommer några enkla tips.

En artig bordskavaljer förväntas dra ut stolen åt sin bordsdam, både när hon sätter sig och reser sig. Han bör också erbjuda sig att hälla upp eventuellt vin och vatten.

Bordsdamen sitter alltid till höger om herren.

Eventuellt bröd ligger på vänster sida om sin tallrik.

Man börjar alltid med de yttersta besticken.

Glasen står i den ordning de används, det glas man börjar med står till höger och det glas man använder sist står längst till vänster.

Handväska med axelrem hängs på stolen och en fin aftonväska kan man ha i knäet. Lägg aldrig väskan på bordet!

Det anses inte fint att bättra på ev. smink vid bordet.

Det första du gör när du sätter dig ner är att lägga servetten i knäet. Behöver du resa dig upp lägger du servetten på stolen, inte på bordet. När du är klar lägger du servetten på den högra sidan av tallriken.

Skåla alltid, om man inte vill dricka vid en skål kan man föra glaset mot munnen och bara fukta läpparna.

Gå inte ifrån bordet under pågående middag om inte värdparet har planerat för paus.

Stäng av ringsignalen om du har mobiltelefon.

Bidra till feststämningen med ett gott humör och glada leenden.